V Rusku zmizí každý den stovky lidí. Hledají je dobrovolníci, policie na to nestačí

V Rusku ročně zmizí na sto dvacet tisíc lidí, z toho až dvacet tisíc dětí. V pátrání po nich pomáhají dobrovolníci, kteří už ale působí prakticky jako profesionálové vybavení moderní technikou. Stát je při pátrání po zmizelých příliš těžkopádný, a tak před sedmi lety vznikla organizace dobrovolníků Liza Alert.

Na lince organizace Liza Alert pracuje 24 hodin denně směna tří dobrovolníků. Podle předsedy moskevského pátracího oddílu Grigorije Sergejeva třetí den od zmizení klesá naděje na nalezení živého člověka o polovinu. Pátý den už je prakticky nulová. Pomineme-li zločin, zmizelí lidé umírají hlavně na podchlazení.

„Každý den v Rusku zmizí tolik lidí, že by se vešli na palubu jednoho letadla. Je to problém srovnatelný s množstvím obětí dopravních nehod. O zmizelých lidech ale nikdo nemluví. Policistů, kteří by se tím měli zabývat, je málo," říká Sergejev.

Ministerstvo pro mimořádné situace a policie z objektivních důvodů nemohou zaměstnávat tisíce specialistů na pátrání v lesích nebo ve městech, kteří by se týdny věnovali jenom jednomu případu. „Pátrací oddíly dobrovolníků Liza Alert jsou připravené vyrazit do terénu prakticky okamžitě," dodává Sergejev.

Za loňský rok lidé oznámili v celém Rusku 6 089 zmizelých, ve skutečnosti jde ale o víc takových případů, protože se poměrně často stává, že se ztratí dvě a více dětí najednou. „Z těch šesti tisíc bylo loni tisíc dětí. Podařilo se nám najít pět tisíc dvě stě lidí, osm set se buď dál pohřešuje, nebo jsme je našli mrtvé," říká Sergejev.

Kritický konec léta

V Bělgorodské oblasti ve středním Rusku u hranic s Ukrajinou se tento týden ztratily dvě děti ve věku tři a půl a pět let, což je podle odborníků z Liza Alert nejnebezpečnější věk, kdy se děti už umí pohybovat, ale nedokážou ještě vyhodnotit rizika. „Našly klíče od branky a vydaly se dál. První, co uděláme, je, že se podíváme na mapu, abychom zjistili, kde v okolí je vodní plocha. Děti velmi často míří právě k vodě. většina zmizelých dětí se utopí. Toto oznámení jsme dostali včas a děti jsme předevčírem našli. O dvě tři hodiny později by to tak dobře dopadnout nemuselo," připomíná na poslední případ dobrovolnice Naďa.

Lidé se nejčastěji ztrácejí na konci léta a na začátku podzimu. V této době přijímají na horké lince Liza Alert desítky oznámení denně. „Čím víc o nás lidé vědí, tím častěji se na nás obracejí. Špička připadá na konec srpna a trvá až do října. Loni jsme jen v Moskevské oblasti zaznamenali 39 oznámení denně. Šlo o lidi, kteří vyrazili do lesa a do druhého dne se nevrátili. My ale nemůžeme vyslat 39 oddílů. Proto musíme pečlivě vybírat. Nejprve řešíme ty snazší případy, které zaberou nejméně času, protože na těch složitých bychom mohli uváznout i týden," říká Sergejev.

V pátrání velmi pomáhá jednak kontakt s místními lidmi a také moderní technika. „Máme terénní auta, čluny i drony. Při hledání nejmenších dětí používáme i letadlo. Naši dobrovolníci se dvakrát ročně účastní velkého cvičení ve výcvikových zařízeních ministerstva pro mimořádné situace. Nejsme policie, která případ po nějaké době odloží, pátráme tak dlouho, dokud pohřešovaného nenajdeme. Nejdelší pátrání trvalo tři roky. Šlo o měsíční dítě, které unesli z dětské nemocnice. Matvěje jsme našli letos živého a zdravého," dodává koordinátorka Jekatěrina Goginová.

Na případy bez šťastného konce dobrovolníci z organizace Liza Alert vzpomínat nechtějí. I pro ně je to trauma.

autor: mdo
Spustit audio