Hydrogel na lepení kostí a ječmen proti infekcím. Češi přichází s novinkami na poli medicíny

Speciální látka může do 10 let zásadně změnit léčbu popálenin a zlomenin. Na takzvaný hydrogel získal tým vědců z Brna evropský patent. A pozadu nejsou ani v Olomouci. Právě tam zjistili, že ječmen dokáže vyrobit lidský peptid katelidicin – látku, která umí zatočit s infekcemi. V blízké budoucnosti by se mohl využít jako alternativa ke klasickým antibiotikům.

Vědci z brněnského Vysokého učení technického zjistili, že speciální hydrogel by mohl lepit kosti. Dá se aplikovat injekčně nebo sprejem. Ten pak pokožku chrání před vnějším okolím a do těla může uvolňovat léčivé látky. Podle dalšího z autorů, Josefa Jančáře, se tato i další možné aplikace gelu pro léčbu lidí dostanou na trh nejdříve za deset let.


Patent zaručuje na evropském trhu výhradní právo výroby hydrogelu

„Jedinou možností, jak by se to mohlo dostat na trh dříve, by bylo nikoliv pro humánní, ale pro veterinární medicínu,“ vysvětluje Jančář.

Alternativa ke klasickým antibiotikům

Úspěšní jsou i v Olomouci. Tamní vědci dokázali vyrobit z ječmene látku, která je běžnou součástí lidského imunitního systému. Jmenuje se katelidicin a funguje jako přírodní antibiotikum. Běžně stojí desetitisíce korun za miligram. Výroba z geneticky modifikovaného ječmene by cenu mohla výrazně snížit.

„Jde hlavně o to vyprodukovat tento antibakteriální peptid za účelem následné produkce a možného využití ve farmaceutickém průmyslu,“ vysvětluje jedna ze spoluautorek projektu Alžběta Mičúchová.

Výsledky výzkumu, které publikoval časopis Biotechnology Journal, se podařily díky molekulárnímu farmaření. „Jde o poměrně nový biotechnologický přístup, kdy jsou rostliny využity k produkci ekonomicky zajímavých látek, jako jsou například průmyslové enzymy nebo nejrůznější léčiva,“ nastiňuje autorka článku Edita Holásková.

Využití v praxi potrvá

Látka pozitivně ovlivňuje proces hojení poranění pokožky a v budoucnosti by mohl sloužit jako alternativa ke klasickým antibiotikům.

Klas gengelu -­ staré krajové odrůdy nahého ječmene

Přestože je výroba antibakteriálního peptidu v ječmeni podle autorů výzkumu úspěchem, využití nové technologie v praxi bude ještě nějaký rok trvat. Peptid se dá využívat v lékařské praxi například při léčení chronických ran a kožních onemocnění.

autoři: bam , prh , Martina Pouchlá
Spustit audio