Světový den vody: Blízký východ sužuje katastrofální sucho. Spolupráce států je nutná

Irák se vzpamatovává z války s takzvaným Islámským státem. Obnovu země odhaduje tamní vláda na skoro dva biliony korun. Obrovské potíže způsobili džihádisté mimo jiné v dodávkách vody. Víc než dvě miliardy lidí na světě nemá podle OSN přístup k pitné vodě. Hodně z nich žije právě na Blízkém východě, který dlouhodobě sužují obrovská sucha. Organizace spojených národů na to upozorňuje u příležitosti Světového dne vody.

Dřevěné lodě uvízly na suchu. Nové už skoro nikdo nedělá. Po staletí udržovaná tradice na kuvajtsko-irácké hranice vymírá. Není voda, není kam plout.

Čtěte také

Ala Ahmed Malik je rybář. Řká, že situace je čím dál horší. Vypluje dvakrát třikrát a nic nechytí. Rybáři své lodě prodávají.


Mottem letošního Světového dne vody je Nature for water, tedy Příroda pro vodu.

Vodní diplomacie je správná cesta

Irák se kvůli nedostatku vody snaží jednat s okolními státy. Podle iráckého ministra pro vodní zdroje Hassana Al-Janábího je vodní diplomacie správný způsob, jak se k problémům s vodou postavit.

„Nemůžete podnikat věci jen sami za sebe, obzvlášť co se týče vody. Ta se přeci hýbe, podléhá gravitaci, takže ji nemůžete jen tak zastavit nebo usměrnit jen proto, že zrovna chcete. Musíme zmírnit škody a posílit výhody,“ shrnuje.

Čtěte také

Voda země spojuje

Irák leží na dolním toku Eufratu i Tigridu, je proto závislý na Turecku, kde obě řeky pramení. A je to právě voda, která podle Sussane Schmeierové z Německé společnosti pro mezinárodní spolupráci státy spíš sbližuje, než aby je rozdělovala.


22. březen je Světovým dnem vody od roku 1993, letos tedy slaví 25. výročí.

„Země vidí, že nedokážou své problémy vyřešit sami,“ říká. „Například když je záplava na přeshraničním toku, tak státy na dolním toku musí být informovány, že se blíží velká vlna. Také sucho může být regulováno vzájemnými projekty. V povodích se proto lidé snaží spolupracovat.“

Sussane Schmeierová věří, že nutnost vzájemné spolupráce nakonec překoná i konflikty mezi jednotlivými státy.

Na světě je přes 120 organizací pro spolupráci v povodí řek. I přesto žijí skoro dvě miliardy lidí v trvale vyprahlých oblastech. A třeba sucho na Blízkém východě je vůbec nejhorší za posledních 900 let. I na to má upozornit Světový den vody.

autoři: and , msk
Spustit audio