Utíkej, schovej se, bojuj. Policisté na videu učí, jak se zachovat při teroristickém útoku

Utíkej, schovej se, bojuj. To je titulní sdělení videospotu, který ve středu představilo vedení pražské policie. Má lidem ukázat, jak se zachovat v případě útoku ozbrojeného pachatele. Jaký dopad taková instruktážní videa mají?

Veřejnost si klade otázku, co by člověk měl v situaci teroristického útoku dělat. Podle Michala Friedricha z Krav Maga Global, organizace, která se věnuje sebeobraně, by právě policejní video mělo dát odpovědi.

„Slogan je určitě správný, v případě, že člověk má možnost, nejlepší volbou je útěk, až pak je nutné informovat policii, v případě, že člověk utéct nemůže, tak se vyplatí schovat,“ říká s tím, že pokud jsou útočníci blízko, pak je podle něj jedinou šancí bojovat o život.

Jak vypadají videa v zahraniční?

Podobná videa existují i v zahraničí. Základní hesla a pokyny se ale trošku liší. Britská police ve zhruba čtyřminutovém hraném videu lidem radí, aby v okamžiku střelby pokud možno utekli. Důležité je přitom zvážit, jestli je cesta bezpečná a jestli se tak nevystaví střelbě.


Britská policie v reakci na teroristické útoky v roce 2015 zveřejnila bezmála čtyřminutové video. Hlavní rady by šlo shrnout následovně: Uteč, schovej se a zavolej policii. Francouzská vláda zveřejnila návod s obrázky a zároveň také animované video. Svým občanům ale navíc radí, jak zastavit krvácení nebo čeho si všímat v každodenním životě. Výzva k boji není ve francouzském ani britském spotu.

Pokud útěk není možný, je třeba se schovat. A to ideálně v místnosti, ve které se můžou zavřít a zabezpečit všechny východy. Na takovém místě pak lidé mají ztišit telefon a vypnout i vibrace.

Poslední bod se od českého videospotu liší – britská police lidem radí, aby přivolali pomoc, upřesnili jak svou polohu, tak i tu útočníka a popsali co nejvíc detailů o výzbroji pachatele a zraněných.

Heslo „Uteč, schovej se a volej“ razí i francouzská policie. Svým občanům ale navíc radí jak zastavit krvácení nebo čeho si všímat v každodenním životě.

Ve třech kratších spotech losangeleské policie vystupuje i útočník s maskou kostlivce, který střílí po zákaznících v restauraci. Tamní strážníci zase radí: Utíkej, zabarikáduj se a braň se.

autoři: jap , sed , bal
Spustit audio