Třicet minut pro prezidentku: návštěva papeže na Slovensku je z několika důvodů neobvyklá

Papež František se sejde se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Stráví spolu třicet minut. To je víc, než je pro Svatého otce při schůzkách s politiky obvyklé. Z prezidentských zahrad také hlava katolické církve promluví k zástupcům slovenské občanské společnosti. Protokol pro jednání s představitelem církve se ale od běžných schůzek hlav států liší.

Čtěte také

Papež zahájí svůj první den na Slovensku před prezidentským palácem. Většinu času bude František vystupovat jako představitel církve, do prezidentského paláce ale vstoupí nejprve jako hlava Vatikánu. Oba státní představitelé si tak budou z hlediska protokolu rovni.

Uvolněné setkání

V zemi papeže oficiálně přivítá prezidentka Zuzana Čaputová. Připravený je červený koberec, zazní hymny a papež se pozdraví s čestnou stráží.

Poté začne osobní setkání. Prezidentka zavede papeže do Zlatého sálu, komorní místnosti, kde spolu budou asi třicet minut rozmlouvat. Podobná setkání obvykle trvají polovinu tohoto času, ale jejich předchozí setkání ve Vatikánu se prodlužovalo.

Protagonisté si prý padli do noty a v delší době setkání můžeme číst vzájemné sympatie, komentuje zpravodaj Českého rozhlasu Ladislav Novák. Dobrý vztah obou lídrů je dán mimo jiné společným zájmem o ekologii, život seniorů nebo o chudé a vyloučené lokality.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

Rozhovor Zuzany Čaputové a papeže Františka má být uvolněný až neformální. Dvojice se poté přesune do vedlejšího Zeleného salonu, kde budou čekat příbuzní prezidentky. V tom je setkání s papežem specifické – pozdraví i političčinu rodinu.

Lidé bez domova i židovská komunita

V zeleném sále dojde na předáván darů. Prezidentská kancelář nechce prozradit, o co půjde, ale má to být něco osobního, symbolického a prý i praktického.

Následovat bude společný projev s prezidentkou, setkání s biskupy a knězi v katedrále svatého Martina. Pak papež navštíví Betlehem ve čtvrti Petržalka, kde sestry Matky Terezy pomáhají lidem bez domova. František má v plánu si s některými obyvateli popovídat, vyslechnout jejich příběhy a s přítomnými se pomodlí.

Nakonec se setká s židovskou komunitou. U památníku holocaustu ve starém městě si vyslechne svědectví člověka, který vyhlazování přežil, a poté sám vystoupí s projevem.

autoři: Ladislav Novák ,
Spustit audio

Související