Papež František navštíví během své návštěvy na Slovensku sídliště Luník IX

20. srpen 2021

Slovensko v září navštíví papež František. V rámci návštěvy východního Slovenska má v plánu zavítat i za romskou komunitou na sídlišti Luník IX.

Romové se na návštěvu papeže těší. Ještě před jeho návštěvou je ale čeká hodně práce. V rámci zajištění papežovi bezpečnosti připravuje magistrát na Luníku IX novou přístupovou cestu.

Setkání s Romy má papež František naplánované na úterý 14. září od 16 hodin. Přivítají jej na prostranství u komunitního centra na sídlišti Luník IX v Košicích. Od roku 2008 tam mezi Romy působí salesiáni Dona Boska. Více Peter Veselský a Peter Timko:

„Romové často žijí odděleně od ostatních, na konci vesnic či měst. Svatý Otec přichází se záměrem toto rozdělení zmírnit.“

„Jeho návštěva bude určitě lidsky i duchovně velikou vzpruhou.“  

Papež zůstane na Luníku IX asi půl hodiny. Podle košického biskupa, metropolity Bernarda Bobera, si vyslechne příběhy jednotlivců i rodin z romského sídliště.

„Vyslechne ty, kterým právě víra pomohla k tomu, aby se dokázali v životě zorientovat a pozitivně ho změnit.“

Další bod programu přibližuje salesián Peter Veselský:

„Zaznějí dvě písně plus Otčenáš v romštině.“

Košice, Luník IX (2015). Fotografie z výstavy Millionaires of Time - Milionáři času… Romové na východním Slovensku

Na Luníku se očekává několika tisícová účast Romů z celého Slovenska. Salesián Peter Žatkuliak a starosta romského sídliště Marcel Šaňa:

„Romové rádi chodí na poutě, rádi se modlí, ale necítí se přijati. A pokud se necítí přijati, ani tam nepůjdou. Tím, že František přijede přímo k nám, určitě se dostaví skoro všichni.“

„Připravujeme městskou část tak, abychom se nemuseli stydět. Opravujeme rozbité chodníky a cesty, chystáme malby na budovy.“

Svatý Otec je druhým papežem, který Košice navštíví. V letech 1995 a 2003 vedly do metropole východu kroky Jana Pavla II. František je ale prvním papežem, který navštíví Luník IX.

„Popovídáme si, určitě nám poradí.“

„Uvidíme ho naživo. Všichni se na něj těšíme.“

„Nechala jsem se i naočkovat, abych ho mohla vidět.“

Podle údajů městské části žije na romském sídlišti v Košicích 4500 obyvatel. Primátor Košic Jaroslav Poláček:

„Luník je sídlištěm lidí, kteří žijí svým vlastním životním stylem. Není to ale sídliště, za které bychom se museli stydět.“

Návštěvu nechvalně proslulého sídliště si papež do programu zařadil sám. Jak zdůraznil košický arcibiskup a metropolita Bernard Bober, právě setkání se sociálně vyloučenými komunitami zohledňuje papežovo směřování, která rozvíjí během svého pontifikátu.

„Je potřeba mluvit i o těch, kteří mají problémy. Společnost je tak silná, jak je silné každé očko na řetízku.“

Podmínkou účasti na všech setkáních s papežem na Slovensku bude plně dokončené očkování proti onemocnění covid-19. Výjimkou není ani setkání na Luníku IX, kde mobilní očkovací služba očkuje lidi každý týden.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.