Tomáš Vilímek

9. listopad 2009

Přesně dvacet let od pádu berlínské zdi přišel do studia Radiožurnálu na okolnosti jejího vzniku, existence, ale samozřejmě především jejího pádu zavzpomínat historik Tomáš Vilímek z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd ČR. V rozhovoru mimo jiné prozradil, proč byl vznik berlínské zdi otázkou přežití NDR, kolik tehdejší východoněmecký režim její výstavba stála nebo jaké šance měli odvážlivci, kteří se rozhodli ji překonat. V úterý 10. listopadu bude hostem zpěvák a hudebník Michal Hrůza.

Stavba berlínské zdi byla pro NDR na počátku šedesátých let pravděpodobně otázkou přežití, jak připouští historik Tomáš Vilímek. Do západního Berlína emigrovaly stovky tisíc východních Němců a jejich počty by postupem let rozhodně neubývaly.

"Odcházeli lidé vzdělaní, ale nejenom ti. Odcházeli lidé nespokojení s východoněmeckým režimem a ten to chápal zcela správně jako velmi podstatnou otázku, ať už hospodářskou ale i pochopitelně politickou," upřesnil Tomáš Vilímek a doplnil, že kdyby nemuseli východoněmečtí političtí představitelé čekat na dostavbu vnějšího berlínského okruhu, vznikla by zeď pravděpodobně ještě dříve.

Její výstavba se komunistickému režimu v NDR v tomto ohledu rozhodně vyplatila. Velmi brzy se obyvatelé východního Berlína přesvědčili, že pokusy o překonání berlínské zdi jsou téměř jistými pokusy o sebevraždu. "Dvě třetiny obětí jsou do roku 1969. Potom už se vědělo, že šance je minimální, a lidé volili jiné metody - dávali si žádosti o opuštění republiky, utíkali přes naše hranice, utíkali přes hranici se západním Německem.

Jak vypadala pověstná "zóna smrti" berlínské zdi, která stála životy desítky východních Němců, a podařilo se vůbec někomu ji úspěšně překonat? Jak moc velkým překvapením byl pád zdi pro tehdejší východoněmecký režim, proč při něm nedošlo ke krveprolití a jakou roli hrál v rozkladu sovětského bloku ve střední Evropě včetně Československa? Tomáš Vilímek v rozhovoru mluvil také o těchto otázkách a vy si jeho odpovědi můžete poslechnout ze záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Tomášem Vilímkem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: and
Spustit audio