Tomáš Sedláček, makroekonomický analytik ČSOB

Ty zprávy už začínají být poněkud nudné. Posuďte sami, včera prolomila česká koruna opět své maximum to se výrazně přiblížilo k patnácti korunám za americký dolar a necelým čtyřiadvaceti korunám za euro. Je to důležitá zpráva? Asi ano, když se kvůli ní scházejí čeští exportéři s guvernérem České národní banky a ten poté vydává ústní varování před silnou korunou, která podle něho neodpovídá reálné síle české ekonomiky. Je možno si pod pojmem silná koruna představit ještě něco jiného než příjemný pocit při nakupování valut před odjezdem na dovolenou do Chorvatska? Měli bychom se silnou korunou něco udělat, nebo si ji jen prostě užít, i přestože exportéři podle svých vlastních slov prodělali už nějakých osmdesát miliard korun? Odpovědi zkusíme najít v následujících Dvaceti minutách. Zdraví vás a dobrý poslech přeje Martin Veselovský. Dnes je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu makroekonomický analytik banky ČSOB Tomáš Sedláček, dobrý den, Tomáši, vítejte v rozhlase.

Tomáš SEDLÁČEK, makroekonomický analytik ČSOB:
Děkuji za pozvání.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jak se na takové zprávy dívá makroekonomický analytik, když ráno otevře Internet a shlédne, že koruna opět prolomila maximum a tak dále?

Tomáš SEDLÁČEK, makroekonomický analytik ČSOB:
Je to pravda, že ta sekvence těch rekordů už je trošku dlouhá a chápu české exportéry, že to je věc, se kterou se mohou jen těžko vypořádávat. Ono to má dopad na celou ekonomiku. Ono se řekne: čeští exportéři, ale to skutečně činí osmdesát procent hrubého domácího produktu, to znamená, zhruba osmdesát procent toho, co se tady vyrobí, tak se vyrábí pro cizinu, to znamená, vyváží se a je většinou, drtivou většinou je to obchodováno v eurech. Až euro převezme Slovenská republika, tak to procento ještě stoupne a brzy se tak pravděpodobně stane i s Polskem, to znamená, to euro je pro nás velice důležité v momentě, kdy bude Česká republika příliš drahá, pokud koruna bude příliš drahá, tak i Česká republika nebo český vývoz bude drahý a budeme ztrácet to, co právě žene českou ekonomiku dopředu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To znamená, že vztah koruny k euru je výrazně důležitější, než vztah koruny k dolaru?

Tomáš SEDLÁČEK, makroekonomický analytik ČSOB:
Určitě, určitě. My vlastně do dolarových zemí vyvážíme minimálně. Je to vlastně zajímavé jen z hlediska ropy nebo některých dovozů, které máme třeba z Ameriky, jako je třeba elektronika, ale vývoz se odehrává v naprosto drtivé většině do zemí, které používají euro.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Když bychom se ještě přidrželi krátce toho mediálního obrazu, zejména řekněme těch stížností právě těch českých exportérů, kteří si stěžují samozřejmě kdykoliv česká koruna posílí na nějakou delší dobu, že to začne ovlivňovat jejich obchody a teď jejich protesty jsou výrazně silné, protože, jak už jsem jednou říkal, podle jejich odhadů ztrácejí v tuto chvíli nějakých sedmdesát nebo osmdesát miliard korun. Sešli se s guvernérem České národní banky, to znamená, ty stížnosti jsou zcela oprávněné? Není to jen něco jako pojďme zahrozit a ono to nakonec možná hodí o něco míň?

Tomáš SEDLÁČEK, makroekonomický analytik ČSOB:
No, stížnosti, oprávněné je to, že jim to dělá vrásky, ale je to tak trošku stěžování si proti hezkému nebo ošklivému počasí. Prostě s tou korunou se vlastně opravdu skutečně nic moc dělat nedá. Česká národní banka nemá sílu na to, aby ani koneckonců by neměla mít, na to, aby tu korunu nějakým způsobem mohla košírovat. To je další iluze, kterou nám občas někteří naši politici předstírají, že máme nějakou monetární autonomii nebo suverenitu. Prostě ne, Česká národní banka, která je relativně kvalitní institucí a dělala to v minulosti vždycky relativně dobře, tak nemůže prostě jít proti trhu a nějakým způsobem tu korunu intervenovat. Mohla by to dělat, bylo by to šíleně drahé a stejně by to nepomohlo. Před pár lety byla koruna za čtyřicet dva, tedy jeden dolar za čtyřicet dva korun. Dneska jsme na patnácti a to je takový objem peněz, aby se to vyrovnalo,že je to naprosto iluzorní

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Na druhou stranu dnešní vydání deníku E15 uvádí, že Asociace českých exportérů hodlá v nejbližších dnech podat sněmovnímu bezpečnostnímu výboru podnět, aby prošetřil, kdo má na svědomí posilování měny, což na první pohled zní poněkud zvláštně, ale na druhou stranu pan Grunt z Asociace českých exportérů to myslí evidentně vážně, protože říká, že na korunu je právě v tuto chvíli činěn nějaký ran či tah, který je podle něho nejsilnější od té doby, co podobný tah prováděl George Soroch na britskou libru?

Tomáš SEDLÁČEK, makroekonomický analytik ČSOB:
To je pochopitelně možné. A i kdyby se to nakrásně prokázalo, našel by se ten ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Je možné, že opravdu někdo jaksi útočí proti české koruně?

Tomáš SEDLÁČEK, makroekonomický analytik ČSOB:
Možný to je, protože těch obchodníků je tisíce a ten celý trh funguje právě na tom, že je tam hodně lidí. Já si to nemyslím. Tam ty tlaky jsou možná z jistých procent spekulativní tak jako koneckonců i u rýže, obilí a u elektrotechniky, také se tam objevují nebo u bytů se tam objevují jisté procento spekulací, ale většina těch zakázek na korunu chodí od firem. To nejsou banky nebo finanční domy, to jsou prostě firmy, které tady chtějí něco stavět nebo tady investují, to všechno tu korunu tlačí nahoru. A i kdyby se našel nějaký ten zlý Soroch, tak jako co s ním naděláte. To je naprosto legitimní sázka do loterie, která prostě může nebo nemusí vyjít?

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A co s tím vším může udělat bezpečnostní výbor Poslanecké sněmovny našeho parlamentu?

Tomáš SEDLÁČEK, makroekonomický analytik ČSOB:
Vůbec netuším.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To znamená, že nic nebo něco?

Tomáš SEDLÁČEK, makroekonomický analytik ČSOB:
Nemyslím si. Tam prostě bude se zjišťovat, kdo nakupuje korunu a jestli ji nakupuje s dobrým čistým svědomím, že věří, že česká ekonomika bude nadále posilovat anebo jestli to dělá z nějakých spekulací, to se hrozně blbě prokazuje a říkám, i kdyby se ten viník hypotetický našel, tak mu nemůžete nic, protože prostě nakupuje korunu. Na tom není nic nelegálního.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To je legitimní?

Tomáš SEDLÁČEK, makroekonomický analytik ČSOB:
To je naprosto legitimní.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jak se vlastně dá interpretovat to páteční prohlášení guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy, že cituji: "Takto rychlé posílení koruny vůči euru není něco, co by kterákoliv ekonomika byla v delší době schopna ustát," tolik citace.

Tomáš SEDLÁČEK, makroekonomický analytik ČSOB:
Pokud vám posiluje koruna nebo jakákoliv měna postupně, tak je to dobře, protože ekonomika bohatne, my dva a diváci za posledních pět let.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A co teprve posluchači?

Tomáš SEDLÁČEK, makroekonomický analytik ČSOB:
A co teprve posluchači, pardon, za posledních pět let zbohatli čtyřnásobně vůči Americe, takže dneska, já jsem se vrátil před týdnem z New Yorku. Dneska je to levná země, tam jezdit taxíkem je levnější než v Praze a naopak američtí hosté, které máme, tak ty je skoro namístě pozvat na pivo, protože pro ně to skutečně začíná být drahé. Takže na jedné straně je to dobře a je to osud, který Českou republiku určitě ještě bude čekat. To posilování koruny prostě bude pokračovat. Je trošku zvláštní, že to je rychlejší než všichni čekali, ale bude pokračovat dál. Na druhou stranu, pokud se to stane rychle, pokud vám prostě skočí koruna o dvacet procent během několika měsíců, tak pak je to skutečně věc, se kterou se nedá vyrovnávat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Co se potom děje s ekonomikou po takovém skoku?

Tomáš SEDLÁČEK, makroekonomický analytik ČSOB:
Buďto se budou zvyšovat ceny, to znamená, ty ceny v eurech my musíme zvýšit vývozu a teď je otázka, jestli ten náš vývoz je dostatečně kvalitní na to, aby ho zahraniční zákazníci nakupovali i za vyšší cenu. Já si myslím, že ano. Můžete se podívat třeba na vývoj škodovky, což je takový hezký příklad. To bylo auto, který nebylo kvalitní, který nebylo konkurenceschopný před nějakými deseti, patnácti lety a prodávalo se na Západě jenom kvůli tomu, že bylo laciné. Dneska je to auto, které je relativně stejně drahé jako všechny ostatní vozy a prodává se prostě, že se ujalo, lidé a zákaznici si na něj zvykli, takže to je jedna varianta, ta lepší, optimistická, že náš vývoz je tak dobrý, že zahraniční už není tak citlivé na cenu. A druhá možnost je ty ceny nechat, být biti naši vývozci buďto tedy musí propouštět nebo nějakým způsobem snižovat náklady anebo v nejhorší možnosti, variantě prostě krach té dané firmy, ale to si myslím, že je dost nepravděpodobné. Spíš si myslím, že dojde k tomu, že se prostě naše ceny budou zvedat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Kdyby čirou náhodou nastala varianta třetí, kterou v tom ještě můžeme vidět, to znamená, že by se exportéři snažili zvyšovat ceny pro své zákazníky v zahraničí a ti by toto zvýšení neakceptovali a odešli k někomu jinému, tak to zpětně stejně povede k tomu propouštění a eventuálně krachu?

Tomáš SEDLÁČEK, makroekonomický analytik ČSOB:
Ano, ano, přesně tak. Tady jediné dlouhodobé řešení, a to je prostě problém, který měny mají, proto celá nebo drtivá většina Evropy přešla na společnou měnu, protože to je věc, se kterou si nechcete dělat vrásky. U měny je špatně, když neposiluje, u měny je špatně, když oslabuje. Prostě nejlepší je nějaký pozvolný, pomalý, trendový, předvidatelný vývoj, což se prostě neděje na těch trzích a je to vlastně z podstaty věci takové. Takže ty země si radši ty měny zafixovaly, protože tady prostě to je zbytečná starost a i v případě České republiky, pokud máme na jedné straně mírně zvýšenou inflaci, která hrozí, když přejdeme na euro. Ta na druhou stranu silně posilující a nepředvídatelně posilující korunu, tak dle mého názoru je výhodnější mít euro, protože s inflací se spekulovat nedá. Prostě ta inflace jakoby lépe odráží reálnou ekonomickou situaci té dané země. Kdežto ten kurz skutečně může a často bývá spekulační a hlavně skáče nahoru a dolů. To znamená, český vývozce se lépe dokáže nějakým způsobem smířit s vyššími náklady třeba mezd, protože si je vyjedná na rok nebo na dva dopředu a může s tím počítat, může prostě ušetřit, má výhled na dva roky dopředu s tou korunou. Nevíte dny ani hodiny a to zajištění funguje skutečně jenom krátkodobě a zajistit proti posilování měny nelze.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jen připomínám, že posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu a mým hostem je makroekonomický analytik banky ČSOB Tomáš Sedláček. Podle některých zdrojů je v současné době koruna nebo česká koruna nejvíce posilující měnou na celém světě. To má nějaký důvod?

Tomáš SEDLÁČEK, makroekonomický analytik ČSOB:
Určitě to má nějaký důvod, který budeme vědět za nějakou dobu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Teď se to nedá rozpoznat?

Tomáš SEDLÁČEK, makroekonomický analytik ČSOB:
Teď se to úplně nedá rozpoznat. Jedna z možností je, česká koruna byla vždycky velice kvalitní měna, byla oblíbená, protože ač nám se to tady Čechům nezdá, tak jsme vnímáni jako stabilní země i v tom našem středoevropském regionu. Možná trošku té koruně také jaksi pomáhá, teď nevím, jestli jet o dobře nebo špatně to, že Slovenská republika přechází na euro. To znamená, jakoby jedna měna odpadá. A ty investice se víc soustředí tedy na ty zbývající měny, jako například koruna. A i to, že vlastně ten náš bankovní nebo finanční sektor je naprosto nedotčen tou hypotéční americkou krizí. Naopak my máme přebytek likvidity, máme víc peněz, než jsme schopni investovat. Takže my na té krizi, naše banky na tom mohou dokonce relativně dobře vydělat, to také té koruně určitě pomůže v tom posilování a takže jsou to takové ty dlouhodobé trendy, které je třeba za tím hledat, také zahraniční investice. Česká republika je velice oblíbená destinace, cíl, je to magnet pro zahraniční investory. V momentě, kdy si tady chtějí postavit továrnu, tak opět musí prodávat eura, nakupovat korunu a tím tu ceny koruny zvedají nahoru.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak se zeptám ještě jinak. Do jaké míry je to možná pro někoho až skokové posilování koruny náhodným jevem a teď jenom si můžeme vzít příklad třeba z pobaltských zemí, které dlouho byly těmi pobaltskými tygry vysoce rostoucími, v řádu téměř desítek procent rostoucí ekonomiky a teď najednou se ocitají v recesi, kdy ten růst je už jenom v řádu jednotek. Tak do jaké míry jsou toto náhodné jevy anebo očekávatelné?

Tomáš SEDLÁČEK, makroekonomický analytik ČSOB:
Očekávatelné, to zcela není ten kurz koruny nebo jakékoliv měny, není stoprocentně korelován s ničím. Tam těch modelů je mnoho, jeden to váže na hospodářský růst, o kterým jste hovořil. Pak se dá pochopitelně sledovat také to, jak země se chová, co se týče lákání investorů. Ale kapitálové trhy nebo finanční trhy, devizové trhy jsou do jisté míry psychologickou hrou, která není hra s nulovým součtem, ale je to víceméně na nějakém pozitivním trendu hra s nulovým součtem, takže tam ty psychologické hrátky jsou a John Maner to přirovnal k soutěži krásy, kdy vy vlastně sázíte ne na tu ženu, která se vám líbí nejvíce, ale na tu ženu, kvůli které si myslíte, že zbytek poroty si myslí, že vyhraje. Takže je to taková psychologická hra, kdy já prostě budu kupovat korunu v momentě, kdy vám na očích vidím, že ji chcete kupovat vy, protože tím pádem ta její cena půjde nahoru, takže je tam i hodně psychologie. Na to, jak je to vlastně celé postavené na takovýchhle jaksi měkkých neměřitelných veličinách, tak je celkem s podivem, že to funguje relativně dobře, ale teď vidíme tu trošku odvrácenější stránku silné koruny.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Když se ještě na skok vrátím k české centrální bance, tak ona v tuto chvíli i přes nářky exportérů možná oprávněné, prostě nemá a nemůže mít žádný nástroj, kterým by zasáhla v podstatě v neprospěch české koruny?

Tomáš SEDLÁČEK, makroekonomický analytik ČSOB:
Ona může udělat to, co udělal pan guvernére Zdeněk Tůma, že jakýmsi způsobem zchladí a pojmenuje nebo ukáže prstem na to, že si myslím, že se jedná o spekulace.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tedy slovně.

Tomáš SEDLÁČEK, makroekonomický analytik ČSOB:
Ano, slovní intervence. Spekulace, to je jak s démonem. V momentě, kdy se pojmenovává a rozsvítí se světlo, tak mizí. A to ta strategie funguje, pokud se skutečně jedná o bublinu a pokud se jedná o spekulaci v momentě, kdy já vám řeknu: Nakupujete koruny, ale to je špatně, protože to nemá de facto žádný smysl, je to jen nafouknutá bublina, tak vy, pokud mi uvěříte, tak jako guvernérovi byste mi věřit měl, tak tu korunu začnete prodávat, pokud ji ovšem držíte ze spekulativních důvodů.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ale ono se tak ale nestalo podle čísel.

Tomáš SEDLÁČEK, makroekonomický analytik ČSOB:
Tak, takže i proto já říkám, to co jsem říkal na začátku, že mi nepřijde, že by to bylo spekulativně vyhnané nahoru, protože se tak nechová. A takže to je jedna věc, kterou může guvernér udělat druhou věc pochopitelně může snížit úrokové sazby, což mu ale zase nepovoluje inflace, protože máme relativně vysokou nebo nezvykle vysokou inflaci. V momentě, kdybychom snížili úrokové sazby, tak ta inflace poskočí ještě trošku výš a Česká národní banka se právě bojí toho, aby si lidé na tu inflaci nezvykli, to znamená, chce se jí rychle zbavit, aby lidi tu první polovinu nebo konec roku 2007 nebo první polovinu roku 2008 brali jako takovou epizodu krátkou a takzvaně nezabudovávali inflační očekávání do svých třeba mzdových požadavků, že proto se té inflace guvernér snaží relativně rozumně zbavit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Je ta situace, kterou teď jsme tady v nějakých čtrnácti minutách popsali, je nebezpečná nebo má nějaký nebezpečný potenciál, že by se to mohlo trošku zvrtnout do nějakého horšího stavu?

Tomáš SEDLÁČEK, makroekonomický analytik ČSOB:
No, ona česká ekonomika ne zpomaluje, vlastně zpomaluje tu rychlost, kterou jsme měli kolem těch šesti procent loni, tak tu určitě nedosáhneme. Bude to relativně výrazně nižší, takže i to té koruně trošku tu korunu oslabí. Nemyslím si, že to je úplně nebezpečné. Myslím si, že to je opět další důvod, proč se zamyslet nad tím, kdy zavést euro, protože opravdu chápu, že pro osmdesát procent české ekonomiky to je prostě vráska na čele a je to zbytečná starost a dokonce si myslím, že to brzy bude naše konkurenční nevýhoda, pokud ostatní země budou mít zavedeny euro a odpadne jim jak čistě finanční tak i psychický stres. Ono je to totiž mimochodem i dost drahé operovat s nezávislou měnou. Banky na tom těží, komerční banky na tom mají zhruba deset miliard ročně právě na to headgování a všechny možné operace a v momentě, kdy se přejde na společnou měnu, tak ty peníze zůstanou v tom soukromém sektoru nebankovním, takže nemyslím si, že by to bylo věc, u které je třeba bít úplně na poplach, ale určitě je to věc, která si zaslouží velice jaksi důvěrné pozornosti guvernérů našich politiků a koneckonců i veřejnosti.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká zatím ve Dvaceti minutách Radiožurnálu makroekonomický analytik banky ČSOB Tomáš Sedláček. Zatím jsme hovořili o silné české koruně. Je nějaká souvislost mezi tím, co se s korunou děje a tím, že oslabuje dolar?

Tomáš SEDLÁČEK, makroekonomický analytik ČSOB:
Tak my se vezeme hodně, koruna se hodně veze s eurem. My spíš opisujeme jaksi ten život eura než dolaru. Euro za těch deset let prostě slaví výročí deset let od vzniku eura, tak předčilo veškerá očekávání a my spolu jaksi nasedlí na tom koni, které se jmenuje euro, předbíháme dolar. Nám to hodně pomáhá zejména, co se týče ceny ropy, protože ty novinové palcové titulky, které čtete v novinách, tak se vždycky jedná o dolarové ceny a jak dolar padá, tak pochopitelně státy, které ropu vyváží, tak ji zdražují. Pokud se podíváte na cenu ropy v eurech, tak tam už ten nárůst zas tak strašidelný není, a pokud se podíváte v korunách, tak je téměř placatý a že poslední dobou se zvedá.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To znamená, že ta včerejší informace, nebo ta zpráva, která vyšla z agentur, že vyskočil barel ropy o dva dolary na více než sto čtyřicet tři dolary, tak totéž v euru a totéž v korunách prostě není úplně stejný?

Tomáš SEDLÁČEK, makroekonomický analytik ČSOB:
Tak, v eurech ten nárůst barelu je o hodně mírnější, než v dolarech a pokud bychom to furt přepočítávali na české koruny, tak tam vlastně ten pohyb byl minimální, takže to, jak koruna posiluje, tak kompenzuje vzrůstající cenu ropy.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A ještě jedním krokem k americkému dolaru, protože přeci jen chtě nechtě výrazná část světové ekonomiky je na něj navázána, tak to je jeho oslabování je v tuto chvíli nějakým fatálním procesem, který má jasný trend k dalšímu oslabování anebo to je jen nějaká vlna, nějaká parabola, která zase se vrátí k nějaké střední hodnotě?

Tomáš SEDLÁČEK, makroekonomický analytik ČSOB:
Zatím to dlouhodobě je spíš ta první varianta, o které hovoříte. Tady je prostě mnoho modelů nebo mnoho způsobů, jak si určit tu skutečnou hodnotu měny. Prostě můžete si prostě koupit cheesburgera v Americe, můžete si ho koupit v Praze, můžete si ho koupit v Německu a podle toho nějakým způsobem vyvodit, kde je která měna nadhodnocená. S dolarem to teď není moc dobré. Já si myslím, že se třeba něco změní až bude zvolen nový prezident, zatím i centrální banky světové se zbavují dolaru a místo toho nárazově i eurem, protože pochopitelně každá banka, každý jedinec, který euro, pardon dolary drží, tak na tom hrozně prodělává, takže ta tendence přestupovat k tomu euru je. Na druhou stranu finanční trhy a domy jsou zvyklé na to, že každá měna chvilku tahá pilku, takže to není úplně tak, že by teď všichni skočili na eura. Zajímavé bude, až se stane to, o čem se hovoří už delší dobu tak nějak jaksi po hospůdkách po večerech a teď to dostává i do novin, je to, že by se ropa jednoho krásného dne mohla začít obchodovat v eurech, což by byl pochopitelně politický, strategický ale zejména finanční šok pro Ameriku. V momentě, kdy by se toto stalo, tak by dolar dále oslabil, protože by nebyl tolik požadován.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jaké by byly pro takový krok motivace těch účastněných, producentů ropy a těch, kteří ho nakupovali?

Tomáš SEDLÁČEK, makroekonomický analytik ČSOB:
Tak tam právě že ten tah by byl takový šikovný, protože by se to dalo zdůvodnit, ačkoliv by to bylo politicky motivováno, řekněme, jsou země, které jsou v nepřátelském nebo v ambivalentním vztahu vůči Spojeným státům, tak ty by mohly říci: Koukněte se, my neustále musíme přeceňovat, dolar je měna, která padá, my na tom tratíme, chceme obchodovat, chceme nominovat naši ropu ve stabilnější měně, takže si zvolíme euro. To neříkám, že by byla dobrá zpráva pro euro a my bychom se s tím museli chvíli vypořádat, protože euro zatím není ještě tak silné a není ho tolik, abychom mohli obhospodařit celý svět a ona to není vůbec žádná sranda, protože Amerika jak politicky, ekonomicky, tak ale i třeba válečně třeba táhla v posledních dvaceti letech od pádu železné opony celý svět jaksi, když to řeknu zjednodušeně na svých bedrech a ta únava z toho je vidět, jak válečná, tak i politická, ale koneckonců i ekonomická, takže v dnešní době jsou to spíše ekonomika jako je česká nebo Čína, Indie, Brazílie, které táhnou svět kupředu. Už to není tak, jak to bývalo, že to byla vždycky Amerika.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak a úplně poslední otázkou dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu na skok k české koruně. Ten nejblíží vývoj se dá nějakým způsobem předpovědět české koruny?

Tomáš SEDLÁČEK, makroekonomický analytik ČSOB:
Tak pokud se mě ptáte na vývoj třeba šest měsíců dopředu, tak tam se čeká jisté oslabení, ale zase až budu zcela upřímný, tak to oslabení museli čekat dlouho všichni analytici čekali, že ta koruna bude takzvaně korigovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Nejí to ale trošku přání otce myšlenky?

Tomáš SEDLÁČEK, makroekonomický analytik ČSOB:
Určitě jo. Ono to tak hraje velkou roli, protože jak jsme se o tom bavili, tam je hodně psychologie, ale zatím ta myšlenka porozena myšlenka je, ale ten reálný efekt porozen nebyl, ale jináč, pokud se podíváte na odhady všech analytiků, tak koruna bude dlouhodobě posilovat a do té doby, než nezakotví na nějakém fixním poměru k euru.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A pak vstoupí do eurozóny.

Tomáš SEDLÁČEK, makroekonomický analytik ČSOB:
A pak vstoupí do eurozóny a pak prostě už budeme mít fixní sazbu a to, protože dneska bohatneme vůči Evropě vlastně tím, ve spánku, jak je to ta básnička, že všichni chodí do školy, rosteme a nic nás nebolí, tak to je přesně tak stejné s tou korunou. A člověk si toho všimne v momentě, kdy jedeme za naše hranice, tak v momentě, kdy se tohoto efektu zbavíme, tak budeme bohatnout skrze jakoby inflaci, budeme mít vyšší mzdy, budeme mít vyšší ceny a tím se vlastně budeme přibližovat té cenové hladině západní Evropy, takže nic, o nic nepřijdeme, jenom to bude jiné a já si myslím, že to bude lepší.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak takových bylo dnešních Dvacet minut Radiožurnálu, hovořili jsme zejména o situaci týkající se neustále sílící české koruny. Hovořil jsem s makroekonomickým analytikem banky ČSOB Tomášem Sedláčkem. Tomáši, děkuji, že jste přišel. Na shledanou.

Tomáš SEDLÁČEK, makroekonomický analytik ČSOB:
Já děkuji za pozvání.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Martin Veselovský byl u druhého mikrofonu, posloucháte Český rozhlas 1 Radiožurnál a já vám přeji příjemný večer.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mav
Spustit audio