Tomáš Kraus

24. únor 2010

Olympijskou premiéru si odbyl v 35 letech, a přestože byl favoritem na vítězství, nakonec skončil už ve čtvrtfinále. Skikrosař Tomáš Kraus asi také proto říká, že víc než tělo jej po olympijském závodu bolí duše. Dvojnásobný vítěz Světového poháru a dvojnásobný mistr světa ve skikrosu si ve středu dopoledne v Českém olympijském domě ve Vancouveru povídal s Lucií Výbornou především o tom, co tento sport obnáší, jak náročná byla trať olympijského závodu, ale zavzpomínal i na začátky své úspěšné sportovní kariéry. Ve čtvrtek 25. února navštíví vancouverské studio další exkluzivní host Lucie Výborné.

Původně se věnoval jen sjezdovému lyžování, ale když se v České republice konaly první skikrosové závody, dal na doporučení kamaráda a postavil se na start.

"Najednou jsem zjistil, že je to přesně to, po čem se mi stýskalo. Když jsem byl malý, tak jsem rád skákal, jezdil jsem rád v lese i mezi lidmi, miloval jsem lyžování. A to je přesně to, co mi disciplína skikrosu nabízí," svěřuje se Tomáš Kraus, který svůj první skikrosový závod vyhrál.

Co ho na tomto sportu nejvíc baví? "Je to asi pocit, že člověk nebojuje jenom s tratí, ale i s přítomností lidí, kteří jsou na ní současně s ním - snaží se vyčíst, co se bude dít, kdo z té čtveřice bude první a kdo poslední," popisuje český skikrosař a dodává, že je pro něj obtížné přesně vystihnout, co je na skikrosu tak strhující.

I přesto lze lásku ke skikrosu vyčíst snad z každé jeho odpovědi. "Ať si to všichni zkusí, protože je to opravdu krásný zážitek," doporučuje Tomáš Kraus.

Vancouverská olympijská trať byla podle něj náročná, ale českému reprezentantovi vyhovovala: "Dalo se předjíždět, dalo se ukázat, co v člověku je." Velké množství pádů, které bylo možné při závodech vidět, bylo podle něj způsobeno především vyšší mírou nervozity závodníků a také jízdou "na hraně", kterou olympijský závod vyžaduje.

Je skikros sport i pro holky a proč podle Tomáše Krause bojují ženy na skikrosové trati víc než muži? Jak se dívá na konkurenci olympiády a X-Games, které původně proslavily nestandardní lyžařské disciplíny, jako je právě skikros, akrobatické lyžování anebo snowboarding na U-rampě? Také na to se jej ptala moderátorka Lucie Výborná.

A ze záznamu celého rozhovoru se také dozvíte, proč se před olympiádou rozhodl posadit do bobu, kdo mu s přípravou na závody pomáhá nebo jak si vybírá lyže pro klíčový závod.

Záznam celého rozhovoru s Tomášem Krausem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Radiožurnál je jediným českým rádiem, se kterým můžete být přímo na všech sportovištích XXI. zimních olympijských her. Poslouchejte naše vysílání a sledujte naše zpravodajství - uslyšíte živé vstupy z probíhajících závodů, zajímavé reportáže ze zákulisí a rozhovory s českými i zahraničními reprezentanty.

autor: and
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.