Tipy na víkend: Oslavy výročí osvobození, majáles i legendární Lužická padesátka

4. květen 2018

Je před námi prodloužený víkend. Nevíte, co podniknout? Máme pro vás spoustu zajímavých tipů. V Plzni si nenechte ujít Slavnosti svobody, v Brně Majáles, v Ostravě Garden Food Festival a v Hluboké nad Vltavou Veteran Rallye Křivonoska. Hezky si volné dny užijte!

Praha: Výročí Pražského povstání, den otevřených dveří v Parlamentu i Den Star Wars

Český svaz bojovníků za svobodu si připomene padlé v Pražském povstání v květnu 1945 tuto sobotu. V 9.30 je akce naplánovaná na Staroměstské náměstí, ve 12.00 na Vinohradské před Českým rozhlasem a ve 13.45 u mostu Barikádníků.


V úterý se lidé opět můžou podívat do prostor Poslanecké sněmovny a Senátu.

Sídla na Malé Straně se pro veřejnost otevírají jen dvakrát ročně – při oslavách 8. května a 28. října. Zájemci si v nich prohlédnou reprezentační sály nebo zasedací místnosti.

Senát otevře pro zájemce dveře svého Kolovratského a Valdštejnského paláce. Tam se lidé budou moct podívat i do zahrad. Otevřeno pro veřejnost bude od 9 do 16 hodin.

Valdštejnský palác, sídlo Senátu

Ve stejnou dobu se můžou zájemci podívat i do Poslanecké sněmovny. Uvidí hlavní jednací síň nebo kanceláře některých parlamentních výborů. Vstup je do obou sídel zdarma.

V sídle Akademie věd ČR v Praze na Národní třídě bude od pondělí vystaven originál prvního návrhu Washingtonské deklarace, sepsané T. G. Masarykem, která prohlašovala nezávislost československého národa.

Čtěte také

V pražském Paláci Akropolis má v pondělí od 20 hodin premiéru multimediální představení tanečnice a performerky Miřenky Čechové a Martina Tvrdého s názvem Miss Amerika, v podání divadelního souboru Spitfire Company.

V Praze bude v sobotu Star Wars den, který organizují fanoušci Hvězdných válek. V 9.30 vyrazí od pomníku sv. Václava kostýmovaný průvod, v Cross Clubu v Praze 7 začne program v 11 hodin.


V pražské Galerii kritiků začala výstava fotografa Jindřicha Štreita s názvem Světlo víry, kterou mohou zájemci navštívit do 27. května.

Výstava Světlo víry se koná u příležitosti 25. výročí vzniku samostatné České republiky. Sestává ze čtyř desítek archivních i dosud nepublikovaných prací. Ukázky z cyklů, které se retrospektivně a chronologicky odvíjejí, nesou jen názvy původních destinací jako Olomoucko, Vítkovicko či okolí Ostravy.

Sbírka starého umění Národní galerie v Praze ve Šternberském paláci nabízí tři desítky současných maleb Hynka Martince. Expozicí s názvem Cesta na Island reaguje Martinec na díla velikánů starého umění. Výstava vychází ze smyšlené historky o pokusu Kiliána Ignáce Dietzenhofera postavit na Islandu barokní katedrálu.

Obrazy a kresby jsou tematicky svázány s konkrétními díly sbírky NG v Praze. Ve Šternberském paláci návštěvníci uvidí například malby Rembrandtova kyčel, Bičování barokního koně nebo Cirkus nočních můr.

Středočeský kraj: Oslavy výročí konce války nebo povýšení Rakovníka na město

Oslava Dne vítězství 1945 začíná v Milovicích na Nymbursku v sobotu v 9 hodin. Na programu bude dobová módní přehlídka, ve 14 hodin slavnostní ceremoniál u Památníku osvobození a v 15.00 u kostela historická ukázka bojů květnového povstání.

Husovo náměstí v Rakovníku

Rakovníkem projde v pondělí od 21 hodin průvod historických skupin městem při příležitosti oslav 430. výročí povýšení Rakovníka mezi královská města. Oslavy pokračují i v úterý.

Výročí 40 let od rozsáhlého požáru Svaté Hory v Příbrami připomíná výstava, která začala v areálu poutního místa. Návštěvníci si mohou ve svatohorském muzeu až do konce roku prohlédnout dobové dokumenty zachycující ničivý požár, jeho likvidaci i obnovu areálu. Kromě fotografií a textů jsou součástí expozice také ukázky hasičské výstroje.

Čtěte také

Jihočeský kraj: Gotické umění i soutěž automobilových veteránů

Konfrontaci středověkého a současného umění ukazuje Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou. V expozici s názvem Meziprůzkumy vystavuje vedle sebe gotické umění a moderní české umění 20. století. Obrazy, sochy a plastiky letos doplnila keramika.

V Budvar Aréně v Českých Budějovicích startuje v sobotu ve 14 hodin festival Motor Fest, na kterém zahrají Tři sestry, David Koller, Michal Hrůza, Pavel Callta, Love Gangsters, Pub Animals a další. Festival je benefiční, výtěžek jde na podporu hokejových nadějí klubu HC Motor.

V autokempu Křivonoska v Hluboké nad Vltavou začíná v sobotu v 11 hodin Veteran Rallye Křivonoska, 48. ročník mezinárodní soutěže historických motocyklů a automobilů. Soutěž je určena pouze pro auta vyrobená do roku 1945.

Plzeňský kraj: Oslavy osvobození americkou armádou a pomalované malířské palety


Plzní projede v sobotu Convoy of Liberty. V koloně bude kolem 220 vozů.

V Křižíkových sadech uvidíte tábor americké 2. pěší divize, projekt Plzeň 1945 představuje život amerických vojáků v táboře a civilistů v roce 1945, tábor RAF a WAAF, hudební program, módní okénko - ukázka dobového odívání 30. a 40. let 20. století, Back to 1945 Speciál - taneční zábava.

Slavnosti svobody nabídnou i několik koncertů. Ty hlavní se budou odehrávat přímo na náměstí Republiky. Ve Smetanových sadech v Plzni si můžete prohlédnout doprovodnou výstavu Slavností svobody. Jmenuje se Muži generála Pierce a připomene období konce druhé světové války.

Convoy of Liberty

Na několika panelech výstava představuje i válečné veterány 16. divize, kteří až Plzeň navštívili v rámci Slavností svobody. Slavnosti svobody skončí v Plzni v neděli. Hlavní vzpomínkový akt slavností u obnoveného památníku Díky, Ameriko! začíná na Americké třídě v 16 hodin.

Čtěte také

Navštivte v sobotu Oslavy osvobození americkou armádou v Plzeňském kraji také v Domažlicích. Přichystaný je hudební program před radnicí, vystoupení hostů, příjezd historických vojenských vozidel a položení věnců k pamětní desce. A doprovodný program: One man show, Patrick Dewane – The Accidental Hero v kině Čakan, koncert na náměstí s promítáním dobových fotografií z roku 1945 na věž.

V Holýšově na Domažlicku vyvrcholí v sobotu májové oslavy osvobození. Město si připomene zásluhy polských veteránů, kteří za 2. světové války osvobozovali město. V 10 hodin začne v Holýšově v rámci oslav mše v kostele svatého Petra a Pavla. V 11 hodin lidé uctí památku obětí koncentračního tábora v Holýšově u objektů bývalého koncentračního tábora.

Výročí osvobození americkou armádou si připomenou i v Dobřanech na Plzeňsku

V Dobřanech na Plzeňsku najdete v neděli Oslavy osvobození americkou armádou v Plzeňském kraji v neděli. V 9.30 přijede konvoj vojenských vozidel, uvidíte dobovou módní přehlídku, dobový tábor německé armády a ve 13 hodin začíná Boj o radnici – střet armády USA a německé branné moci.

V Mariánské Týnici navštivte výstavu Na plzeňské paletě 2018. V kostele Nanebevzetí Panny Marie uvidíte 76 malířských palet, které pomalovali umělci.

Ústecký kraj: České dějiny v komiksu a závody dračích lodí

Jak vypadají české dějiny v komiksu, uvidí návštěvníci Muzea města Ústí nad Labem. Cyklus České století historika Pavla Kosatíka ztvárnili různí komiksoví autoři. Zaměřili se na klíčové události našich dějin z období let 1918 až 1992.

Autoři se snaží nabídnout pohled do zákulisí klíčových událostí prostřednictvím jejich hlavních aktérů. Výstava nabídne kromě komiksu samotného i ukázku toho, jak vzniká – od prvního nápadu a skic po výsledné dílo.

Počátek měsíce května je v severočeském Chomutově již tradičně spojen se závody dračích lodí O pohár primátorky města Chomutova, konají se tradičně na Kamencovém jezeře. Zázemí závodu bylo letos přestěhováno do nového areálu Bandy. Přijďte si v úterý zazávodit nebo klidně jen fandit.

Závod na dračích lodích

Liberecký kraj: Skalní vyhlídka, rodinný den na zámku nebo Lužická padesátka

Z Hrádku nad Nisou se v sobotu vydají na pochod účastníci legendární Lužické padesátky.

V Hejnicích na Liberecku se v sobotu ve 14 hodin slavnostně otevírá skalní vyhlídka Poustevníkův kámen na kopci Na chatkách. V 15 hodin bude posvěcen kříž na kamenné vyhlídce.

Zámek Hrubý Rohozec zve v sobotu na zábavný rodinný den pro děti nazvaný Putování za dračím princem.

Zámek Hrubý Rohozec

Královéhradecký kraj: Branný závod, dračí slavnosti a interaktivní muzeum

Na náměstí Osvoboditelů v Hradci Králové začíná v sobotu v osm hodin branný závod vojáků a veřejnosti v Hradci Králové. Součástí budou skoky z Tyršova mostu do Labe a vojenské ležení s ukázkami vojenské techniky.

V Trutnově najdete v sobotu 13. ročník dračích slavností.

Pokud se chystáte navštívit broumovský výběžek, zastavte se cestou v interaktivním muzeu Pod čepicí v Hronově. Uvidíte tam nejen výstavu fotografií nazvanou jednoduše Makro-mikro, ale budete mít možnost vyzkoušet si třeba práci s mikroskopem.

Čtěte také

Pardubický kraj: Svátek Beltine nebo setkání Jeníčků a Mařenek

V Nasavrkách na Chrudimsku jsou o víkendu oslavy svátku Beltine - stavba májky, zapálení očistných ohňů, hry, soutěž v lukostřelbě, stříhání ovcí, předení vlny, tkaní, plstění.

V Muzeu perníku a pohádek Ráby pod Kunětickou horou se v úterý koná setkání Jeníčků a Mařenek. Zváni jsou (nejen) všichni nositelé křestních jmen Marie a Jan.

Vysočina: Rovenská traktoriáda, dny otevřených dveří u hasičů a sklářská výstava


Hasičský záchranný sbor Kraje Vysočina pořádá dny otevřených dveří. Stanice budou veřejnosti přístupné v pátek a v sobotu od 8.00 do 17.00.

Jízda zručnosti, slalom a doprovodný program, to všechno na sobotu přichystáno na 10. ročníku akce Rovenská traktoriáda, kterou najdete v Rovné na Pelhřimovsku právě tuto sobotu.

Ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku můžete navštívit v Galerii Na Půdě výstavu Sklářství v odlesku historie. Výstava se koná u příležitosti 100. výročí vzniku Československa. Nabízí historii sklářství v regionu od roku 1918. Expozice představuje nejvýznamnější sklárny, historické sklo i dobové fotografie.

Olomoucký kraj: Den vojenské historie, Tomáš Klus a symfonický orchestr nebo výstava loutek

Na období studené války, otázku civilní obrany či jaderné bomby se tuto sobotu zaměří Pevnost poznání v Olomouci. Akce s názvem Den vojenské historie – studená válka představí návštěvníkům například dobové obleky civilní ochrany, ale i plán ochrany Olomouce v tomto období.

Tomáš Klus

Chybět nebude ani promítání dokumentu o historii jaderné bomby. Muzeum přiblíží návštěvníkům toto téma zábavně-vzdělávací formou, akce je určena i pro nejmenší zájemce.

Pondělí nabídne v Olomouci jedno z netradičních hudebních spojení, tentokrát muziky folkové a klasické. V rámci festivalu Dvořákova Olomouc s Moravskou filharmonií vystoupí Tomáš Klus. Pod taktovkou Tomáše Braunera zazní 16 skladeb v aranžích pro symfonický orchestr, které mapují Klusovu tvorbu.

Čtěte také

Muzeum v Litovli otevřelo hlavní sezonní výstavu zaměřenou na zajímavosti z loutkářského světa především z regionální oblasti. Expozice s názvem Loutky představuje návštěvníkům jedinečný soubor několika druhů loutek z nedaleké Lhoty nad Moravou, kde mělo loutkářské divadlo tradici.

Návštěvníci mohou vidět především marionety dvojího provedení, čtyřiceticentimetrové maňásky, ale i vařečkové a stínové loutky.

Jihomoravský kraj: Majáles, soutěž o nejlepší guláš i Noc věží a rozhleden

Sobota bude hlavním dnem brněnského Majálesu. Z centra vyrazí průvod se živou hudbou na Výstaviště, kde akce pokračuje velkým hudebním festivalem.

Ke květnu neodmyslitelně patří studentský majáles. Koná se i letos v řadě měst

Devátý ročník soutěže o nejchutnější a nejoriginálnější guláš začíná v Bukovanském mlýně v Bukovicích na Hodonínsku v sobotu v 10 hodin. K vidění budou mimo jiné ukázky lidových řemesel, dravých ptáků a divadelní vystoupení.

Slovanské hradiště v Mikulčicích zve v pondělí od 18 hodin na akci Noc věží a rozhleden, která se koná jako připomínka konce druhé světové války. Na programu jsou mimo jiné večerní prohlídky expozice II. kostela a možnost pozorování západu slunce i večerní krajiny z vyhlídkové věže. Mimořádně bude památník otevřen i v pondělí.

Na zámku ve Valticích začala výstava, na níž návštěvníci uvidí kostýmy z filmu Marie Terezie. Film divákům ukázal osudy habsburské panovnice, která žila v 18. století. Hlavním designérem výstavy je Ján Kocman, který všechny kostýmy i šperky pro film navrhl.

Moravskoslezský kraj: Garden Food Festival a komentované prohlídky židovského hřbitova


Areál Dolní oblasti Vítkovic v Ostravě zve o víkendu na 2. ročník gastronomického Garden Food Festivalu Ostrava.

V neděli můžete navštívit židovský hřbitov z 19. století ve Frýdku-Místku. První ze čtyř komentovaných prohlídek začíná ve 13 hodin. Jde o významnou památku ve městě a jeden z nejzachovalejších židovských hřbitovů v kraji.

Místo svého posledního odpočinku tu našly například rodiny významných majitelů textilních továren ve městě. Jedinou secesní hrobku má na zdejším hřbitově například významný textilní podnikatel Adolf Landsberger. Celkem se na hřbitově zachovalo přes 300 náhrobků. Komentovaná prohlídka trvá necelou hodinu.

Zlínský kraj: Zlin Design Week a Májový víceboj

Slavnostním galavečerem začíná v pátek v kongresovém centru ve Zlíně čtvrtý ročník akce Zlin Design Week. Zahájí ho udílení cen mladým designérům, kteří se do soutěže přihlásili z celého světa. Pokračovat pak bude týdenním festivalem.

Na různých místech krajského města se uskuteční například šest výstav nebo konference o designu a marketingu. Festival stejně jako v minulých letech připravili studenti Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Vizovický atletický kroužek zve v sobotu dopoledne všechny zájemce na tradiční Májový víceboj. Soutěžit se bude v různých věkových kategoriích a disciplínách.

autoři: nah , and
Spustit audio

Více z pořadu