Tipy na víkend: Mezinárodní den památek, výročí Hanzelky a Zikmunda nebo bitva u Liberce

21. duben 2017

Připomeňte si o víkendu legendární výpravu cestovatelů Hanzelky a Zikmunda do Afriky. Ve Zlíně vás čeká bohatý program. V Dačicích nahlédnete do koupelny majitele zámku Johannese Dalberga a ve Svijanech si nenechte ujít zahájení nové návštěvnické sezony a spanilou jízdu veteránů. Krásný víkend!

Praha: 70. výročí první velké cesty Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda

V pražském Národním technickém muzeu můžete o víkendu oslavit neuvěřitelné 70. výročí první cesty slavného cestovatelského dua. Součástí programu bude start tematické pamětní jízdy automobilu Tatra 87 s posádkou Petr Horký, Michal Popov a Miroslav Náplava.

Čtěte také

V areálu muzea budou vystaveny historické automobily a motocykly do roku výroby 1970 a osobní automobily Tatra bez omezení roku výroby ze soukromých sbírek. Dále bude možnost zhlédnout film Století Miroslava Zikmunda a zúčastnit se v dopravní hale komentované prohlídky automobilové sbírky NTM.

Zvláštní pozornost bude věnována vozidlu Tatra 87, s nímž cestovatelé Hanzelka a Zikmund v letech 1947 až 1950 projeli Afriku a Jižní a Střední Ameriku.

Hanzelka - Zikmund na cestách

Přijďte si na pražskou Kampu užít Mezinárodní den srandy. Začíná v 15.30 před Werichovou vilou a jeho součástí bude mimo jiné i soutěž o nejoriginálnější pokrývku hlavy.


Nenechte si v neděli ujít Street Food Festival. Najdete ho v pražském Cross klubu.

Pohádkovým lesem na pražském Barrandově doprovodí děti v sobotu postavičky z Večerníčků. Dvoukilometrová trasa začíná v Lamačově ulici. Akce startuje v 10 hodin a děti na cestě potkají pohádkové postavy z Krkonoš, panenku v červené sukýnce nebo spolužáky z 3. B. U každého z nich pak splní úkoly. Na konci je bude čekat odměna – dárek z truhly u Stromu splněných přání.

Japonský hudební skladatel a režisér Joe Hisaiši bude dirigovat koncert, který se koná v rámci festivalu Film Music Prague 2017. Koncert začíná v neděli ve 20 hodin v pražském Foru Karlín.

Středočeský kraj: Vodácký festival, svatojiřská pouť i pohádkové odpoledne

Vydejte se v sobotu na Putování krajinou průmyslníka 19. století Františka Ringhoffera. Akce se koná v rámci oslav 200. výročí jeho narození. Vyráží se v 9.30 od železniční stanice v Mirošovicích u Prahy.

František Ringhoffer s Řádem železné koruny

Vodácký festival zahájí turistickou sezonu ve Zruči nad Sázavou. Akci začíná v sobotu v 15 hodin v zámeckém areálu.

Nenechte si v sobotu ujít Den pro podlipnické kostely a Svatojiřskou pouť v Řečici. Dopolední program začne sérií komentovaných prohlídek. První se odehraje v kostele sv. Markéty v Řečici od 9.30, následovat bude komentovaná prohlídka kostela sv. Martina v Dolním Městě od 10.30 a v 11.30 naváže prohlídka kostela sv. Markéty v Loukově.

Od 15.00 si můžete v prostorách řečického kostela Gontrassek vyslechnout benefiční koncert Zpěv nebeských hierarchií, k poslechu bude duchovní hudba středověku a renesance.

Do Pěnkavova dvora Takonín ve středních Čechách na Benešovsku se v sobotu vydejte s dětmi na pohádku O zakleté princezně. Uvidíte také slet čarodějnic, zkoušení řemesel, velikonoční výstavu, expozici pohádek, ložnici a budoár princezny, čarodějnické doupě i alchymickou dílnu černokněžníka, vystoupení na koních, kejklíře a kouzelníka.

Ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy vystavují svá díla přední grafici a malíři, které před pětačtyřiceti lety spojila hudba. Tehdy založili kapelu Grafičanka, která díky jejich nadšení získala věhlas nejen ve výtvarnické obci. Expozice pootevírá dveře i do jejich muzikantského života.

Slavnostním večerem a předáním Křišťálových růží vyvrcholí v neděli 55. ročník Poděbradských dnů poezie. Akce začíná ve 20 hodin v Divadle Na Kovárně.

Večerní pohled na zámek Hluboká

Jihočeský kraj: K návštěvě zve Hluboká, Zlatá Koruna nebo Český Krumlov

Do dačické koupelny někdejšího majitele zámku Johannese Dalberga či zámecké ledárny na Hluboké se podíváte v sobotu při Mezinárodním dni památek a historických sídel. Jihočeské hrady a zámky otevřou běžně nepřístupné prostory, na mnoha místech bude vstup zdarma.


V kempu Pod Hrází ve Vyšším Brodě se bude v sobotu odemykat Vltava a začne vodácká sezona.

Zdarma se o víkendu dostanete i do lapidária v klášteře Zlatá Koruna na Českokrumlovsku nebo do hradních sklepů v Nových Hradech. Jen v sobotu potom zpřístupní zdarma na zámku v Třeboni prohlídkový okruh kasematy, psí kuchyně a konírnu.

Retrospektivu výtvarníků Pavla Brázdy a Věry Novákové, kteří nesměli za komunismu vystavovat, otevřelo českokrumlovské Egon Schiele Art Centrum. Zároveň tam vystavuje i švýcarská dvojice M. S. Bastian a Isabelle L. a na fasádě centra je k vidění nová Krumlovská madona, kterou vytvořil Roman Týc.

Plzeňský kraj: V Nebílovech vystavují Pařezy ve větru

Zámky Červené Poříčí, Nebílovy, Horšovský Týn a hrad Švihov se o tomto víkendu připojí k oslavám Mezinárodního dne památek a historických sídel zvýhodněným vstupným.


V Plzni o víkendu navštivte festival českých a slovenských filmů Finále. Více informací o Finále můžete získat z naší online reportáže.

Na zámku Nebílovy se návštěvníci mohou navíc těšit na vernisáž obrazů plzeňského rodáka Lukáše Kudrny Pařezy ve větru, která začne v sobotu v 18 hodin.

Na hradě Švihov bude v tyto dny prohlídkový okruh Hrad – život na šlechtickém sídle mimořádně rozšířen o takzvaný Gotický sál – místnost v přízemí severního paláce, kde se nachází galerie transferů vzácných gotických omítek ze zaniklého kostela sv. Wolfganga v Doupově.

Liberecký kraj: Rakouští a pruští vojáci se střetnou u Liberce

Ve Vesci u Liberce v sobotu pokračuje akce, která připomíná bitvu z roku 1757, kde proti sobě stála rakouská a pruská vojska v takzvané sedmileté válce. Ve veseckém areálu bude tržiště s řemesly z 18. století, vojenský tábor, kavalerie, výcvik pěchoty. Od 14 hodin je na programu ukázka bitvy.

Figurant na operačním stole polního lazaretu sedmileté války na Nerudově náměstí v Liberci

Zahájení sezony zámku Svijany začíná právě tuto sobotu. Prohlédnout si budete moci novou výstavu i spanilou jízdu autoveteránů.

Vydejte se v neděli na výlet do bývalého vojenského prostoru Ralsko na Českolipsku. Geopark Ralsko společně s Agenturou ochrany přírody a krajiny nabízí výlet s geologem a spisovatelem Dominikem Rubášem.

Výletníci se vydají na šestikilometrovou trasu k takzvané Čertově zdi. Cestou se zastaví například u Čertovy hlavy, skalního útvaru opředeného pověstmi, nebo v pseudokrasové jeskyni pod Červeným vrchem.

Čtěte také

Královéhradecký kraj: V Trutnově si připomínají ničivou povodeň

V Muzeu Podkrkonoší v Trutnově je přístupná výstava o katastrofální povodni, která v červenci 1897 zasáhla Krkonoše. Vystaveny jsou i některé neznámé snímky následků ničivého živlu.

Povodeň zasáhla především povodí Úpy a Labe a vyžádala si několik desítek lidských životů a velké materiální škody. Výstava nabízí hlavně záběry následků velké vody, jež se prohnala horskými údolími.

Pardubický kraj: Edita Adlerová zapěje v Chrastu u Chrudimi

Moderovaný koncert mezzosporanistky Edity Adlerové Santiniho tajemství zahájí v sobotu oslavy 300 let od svěcení kostela Nejsvětější Trojice a zároveň 340 let od narození Jana Blažeje Santiniho-Aichla. Koncert si můžete vyslechnout v městském muzeu v Chrastu na Chrudimsku.

Čtěte také

Vysočina: Záchranná stanice Pavlov zahajuje sezónu


V sobotu se na nádvoří třebíčského zámku chystá Jarní zámecká slavnost.

Na stanici Pavlov na Havlíčkobrodsku, která se stará o handicapovaná zvířata, začíná v sobotu nová sezona a chystají se komentované prohlídky. Navštívit je můžete ve 12.30 a v 15.00. Na programu jsou také sokolnické ukázky, projížďky na koních i zábavné hry pro děti. Děti do 15 let mají vstup zdarma.

V sobotu se na nádvoří třebíčského zámku chystá Jarní zámecká slavnost. Od 10 h se otevřou řemeslné trhy, vystoupí folklorní soubory a zahraje cimbálová muzika. Připraveno bude také občerstvení a ochutnávka vín. Program vyvrcholí ve 14 h slavnostním otevřením zámecké ledárny a v 15 h oceněním mistrů řemeslné výroby Kraje Vysočina.

Olomoucký kraj: Klienti kroměřížské léčebny vystavují své obrazy a grafiky

Muzeum Kroměřížska otevřelo v Galerii v podloubí výstavu Umění je stav duše. Autory zhruba 120 maleb, kreseb či grafik jsou klienti Psychiatrické nemocnice v Kroměříži, kteří svá díla vytvořili v ateliéru arteterapie Emilie Rudolfové, jež je zároveň kurátorkou expozice. Výstava má v muzeu letitou tradici. Poprvé se zde konala v roce 1997, od té doby je pořádána vždy s roční přestávkou, letos tedy pojedenácté.

Arteterapie

Jihomoravský kraj: Světelné plastiky, bronz zkropený krví a architektura normalizace

Monumentální světelné plastiky Pavla Korbičky vystavila Moravská galerie v Brně. Je to výsledek dlouhodobého projektu umělce, který se zabývá různými formami záznamu tanečního pohybu.

Neonové objekty budou v Italském sále Místodržitelského paláce k vidění do 25. června. Předobrazem Korbičkovy trojdílné světelné plastiky se staly tři rozdílné záznamy identické taneční sekvence snímané pomocí reflexních bodů umístěných na těle tanečnice.


V brněnském Sono Centru vystoupí v neděli večer americký jazzový bubeník Steve Gadd.

Moravské zemské muzeum vystavuje unikátní bronzovou plastiku lékaře a další artefakty z někdejšího království Benin, jehož území je dnes součástí Nigérie. Podobná bronzová díla mají také významná světová muzea a obchoduje se s nimi za miliony dolarů. Expozici Království Benin: bronzy zkropené krví mohou návštěvníci zhlédnout v brněnském Paláci šlechtičen.

Dílu architekta Jana Dvořáka a komplikovanému vztahu široké veřejnosti ke stavbám z dob normalizace věnovalo Muzeum města Brna novou výstavu na Špilberku. Těží z architektovy rozsáhlé pozůstalosti, kterou muzeum před časem získalo do svých sbírek. Dvořákova tvorba podle odborníků dosud není náležitě zhodnocená, jeho stavby trpí novodobými zásahy, přestavbami, dokonce demolicemi.

Zlínský kraj: Veteráni se sjedou do Baťova institutu

Oslavu 70. výročí první cesty Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda do Afriky a Ameriky nachystali také v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně na tuto sobotu, tedy na den přesně 70 let poté, kdy cestovatelé vyrazili na svou první expedici.

Čtěte také

Pro návštěvníky Baťova institutu je připraven bohatý program nazvaný Hurá do Afriky. Milovníci historických vozů budou moci obdivovat veterány vystavené před budovou 14. Mezi 17.00 a 18.00 přijede výprava veteránů z Prahy a společně s ostatními majiteli historických vozů pojedou od 14. budovy na náměstí Míru ve Zlíně, kde bude zahájen festival Neznámá země.

Tatra 87 cestovatelské dvojice Hanzelka - Zikmund
autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu