Talent je v lehkosti. Herec by měl před kamerou rozkvést, plout a užívat si to, popisuje herecká koučka Olšanová

14. leden 2024

Před kamerou může mluvit česky, anglicky nebo francouzsky. Lenka Olšanová je herečka a herecká koučka, takže vás naučí, jak se správně tvářit a co nikdy nedělat. Co dělá herecký kouč v týmu celovečerního filmu? Neměli by už všichni na place mít průpravu dávno za sebou? A co tedy nikdy nedělat? Lenka Ošanová byla hostem víkendového Radiožurnálu.

Co herecký kouč v týmu celovečerního filmu nebo seriálu dělá?

V mém případě je to příprava herce. Záleží ale, jestli si mě najme producent, nebo herec. V obou případech pracujeme na konkrétní roli – jakým způsobem se na ni připravovat co se týče textů, charakteristiky, natáčecího plánu a dobrého rozložení práce. Nebo jakou cestou jejich postava jde.

A neměli by to už herci tohle umět?

Myslela jsem si, že to tak je a taky že režiséři by měli mít práci s hercem. Jsem ale sběratelka hereckých technik a ráda si rozšiřuji obzory. Absolvovala jsem mnoho workshopů a různých technik.

Čtěte také

V čem se liší?

Jestli třeba přistoupíte k roli s tím, že půjdete opravdu na dřeň, uvažujete jako ta role, používáte svoji emocionální paměť a snažíte se prožívat to, co prožívá ta postava. To je původně Stanislavského metoda.

Pak jsou metody, se kterými pracuji raději: nebýt realistický, ale být proaktivní; nepracovat s vlastními traumaty, ale se spouštěči. Pak mám ráda práci s lehkostí, s tajemstvím – aby k dostatečně dobrému hereckému výkonu došlo přes lehkost, ne přes urputnost a sílu.

Je těžké poznat talent na place?

Talent pro mě osobně je právě v lehkosti– to, že herec nebo herečka rozkvetou, když je dáte před kameru. Začnou plout, užívat si to a je v tom život. Kromě kostýmů, textů, režijních připomínek je tam něco navíc, je tam jiskra. To je pro mě talent.

Dnes zemřela divadelní a filmová herečka Jana Hlaváčová. Bylo jí 85 let. Jaké to je, když se člověk dozví třeba právě při natáčení takovou smutnou zprávou? Jak se s tím pracuje?

To je pro mě i trochu běžná situace. Herci a moji studenti během přípravy na natáčení nebo během samotného natáčení zažívají různé situaci a musí fungovat i navzdory tomu.

Díky mně mají prostor si to zpracovat, mluvit o tom. A buď to můžeme i pro tu roli využít, pokud jim to vyhovuje, anebo si naopak díky tomu při práci odpočinout – odpočinou si sami od sebe a od truchlení.

Jaká byla spolupráce na seriálu #annaismissing? A jaký je rozdíl mezi lektorstvím a učitelstvím herectví? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.