Štěpán Mareš

15. září 2008

V úterý byl hostem Dopoledního Radiožurnálu kreslíř Štěpán Mareš. Kdo se mu kreslí nejlépe? Z jakých témat by si nikdy legraci dělat nedokázal? Chtěl někdy se svým nekonečným komiksem skončit? Na úskalí práce karikaturisty se spoluautora Zeleného Raula ptala moderátorka Lucie Výborná. Ve středu 17. září bude hostem oštěpařka Barbora Špotáková.

Výtvarník a kreslíř, který už od roku 1995 každý týden vtipně glosuje politické dění prostřednictvím komiksové postavičky mimozemšťana, prozradil posluchačům, proč je jeho Raul zelený a kdo se mu kreslí nejlépe. "Když má někdo odstáté uši, tak se pochopitelně kreslí lépe, než když vypadá jako Alain Delon. Někdo je na karikování prostě příliš hezký," uvedl Štěpán Mareš, který posluchačům také podrobně popsal, jak při své tvorbě postupuje, a během vysílání načrtl ve studiu podobiznu Václava Klause.

Karikaturu od Štěpána Mareše má v kanceláři vystavenou nejeden český politik, přesto se kreslíř několikrát setkal také s cenzurou a výhružkami. Na otázku, zda chtěl někdy s komiksem o Zeleném Raulovi skončit, Štěpán Mareš odpověděl: "Napadlo mě to po 11. září 2001, kdy všechno šlo stranou a to, co jsem zrovna kreslil, bylo najednou passé. Tenkrát jsme přemýšleli, že bychom si dali nějakou pauzu, protože jsme nevěděli, co se bude dít a jestli třeba nepřiletí nějací mimozemšťani."

Štěpán Mareš se věnuje nejen kresbě karikatur, ale i olejové malbě a v budoucnu by rád na základě svých kreseb natočil animovaný film. "O celovečerním filmu jednáme s kdekým už nějakých sedm let, ale pořád to nikam nespěje. Teď projevily o krátký film zájem Zlínské ateliéry. Není mi jasné, proč do toho nechtějí jít televize a je to trochu škoda. Například Simpsonovi jsou geniální seriál a myslím, že by i u nás někdo vymyslel něco stejně hodnotného. Ale bohužel není prostor," posteskl si Štěpán Mareš.

Záznam rozhovoru se Štěpánem Marešem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio