Štěpán Macháček: Egypťané berou přátelství mnohem vážněji

Štěpán Macháček, arabista a redaktor zahraniční redakce Českého rozhlasu, který byl nějaký čas lektorem českého jazyka na Univerzitě Ain Shams v Káhiře, říká: „Egypťané berou přátelství mnohem vážněji.“ Ale má to prý i své stinné stránky. Jaké? To se dozvíte.

„Nejobtížnější je pro Čecha, který žije v Káhiře, spíš životní prostředí než odlišná kultura,“ popisuje Štěpán Macháček, který v egyptské metropoli strávil 5 let života.

„Káhira je obrovská aglomerace. Velice znečištěné město jak vzduchem, tak hlukem. A před všudypřítomným zvukem není kam uniknout,“ přibližuje Štěpán Macháček. A právě v Káhiře se prý ještě víc promítne to, jak je Egyptem prorostlá byrokracie.

Je snad snaha uniknout ze všudypřítomného ruchu motivací egyptských studentů bohemistiky? „Osmdesát procent studentů má motivace průvodcovské. Vědí, že do Egypta jezdí hodně českých turistů a že je málo lidí, kteří se v Egyptě česky domluví,“ vysvětluje bývalý lektor českého jazyka na káhirské univerzitě.

Někdy je člověku až nepříjemné, jak blízko jsou Egypťané schopní přijít

S řadou z nich má však pevné přátelství. „Mezi přátelstvím u nás a v Egyptě je rozdíl. Egypťané berou přátelství mnohem vážněji. Naproti tomu poskytují výrazně menší osobní prostor, než na který je Evropan zvyklý. Někdy je člověku až nepříjemné, jak blízko jsou Egypťané schopní přijít. A nejedná se jen o vzdálenost fyzickou, ale i o míru, jakou vyjadřují přátelství,“ říká Štěpán Macháček.

Egyptský přítel je prý schopný člověku nejen pětkrát denně volat, ale i pětkrát za vámi přijít. A pětkrát se ujistí, jak se máte. Ale to vše je potřeba brát s nadsázkou. Egypťané jsou totiž hodně emotivní. Jak koneckonců ukazuje i jejich politická situace.

Jak Štěpán Macháček vlastně vzpomíná na arabské jaro? Kam se podle něj ubírá Egypt? Jak žijí obyvatelé této země? Jak se mění postavení žen? A jaká práva tam mají křesťané? I to a mnohé další bylo tématem rozhovoru Václava Žmolíka se Štěpánem Macháčkem.

Záznam celého rozhovoru se Štěpánem Macháčkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: mjp
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.