„Staň se internetovým úžasňákem!“ Google v bezplatné hře učí děti, jak používat web bezpečně

8. červenec 2020

Jak se chránit před hackery, poradit si s kyberšikanou a čemu se vyhnout při sdílení informací nebo fotek na internetu. To všechno se děti naučí při výukové online hře Interland od firmy Google.  Hra, která má malým hráčům zábavnou formou vštípit základy bezpečného chování na internetu, je teď dostupná i v češtině. V době těsně po koronavirové krizi, která připoutala děti k počítačům a tabletům víc než předtím, si její přínos pochvaluje kromě rodičů také policie.

„Jsou tady čtyři různé ostrovy. Nejvíc mě bavilo Království laskavosti,“ popisuje desetiletá Zdenička. „Je to klasická šipkovka, jsou tady různé emoji. Chodíte v ní a dáváte postavičkám srdíčka.“

Čtěte také

Hru Interland vyvinuli programátoři společnosti Googlu a ta ji už spustila v 21 jazykových mutacích. Je oficiálně určená dětem ve věku od 7 do 12 let, a abyste si zahráli, potřebujete jen internetový prohlížeč.

Stránka vyzývá děti, aby prošly postupně čtyřmi základními lekcemi, které tvoří jednotlivé minihry. Během cesty se naučí, jak si poradit s hackery, phishery, kyberšikanou nebo sdílením informací na sociálních sítích.

Karanténa posadila děti k internetu

Důležitost prevence v oblasti digitální bezpečnosti se zvyšuje s tím, jak roste využívání internetu u dětí. Průzkum agentury Ipsos ukázal během pandemie výrazný nárůst doby, kterou děti tráví na mobilu, tabletu nebo počítači. Pětina školáků denně prosurfuje čtyři a více hodin, další více než čtvrtina dvě až tři hodiny denně.

Během karantény jsme sledovali zvýšené využívání internetu u dětí, což se potenciálně může přelít i do období prázdnin. Rozhodli jsme se proto urychleně převést do češtiny hru Interland, která již několik let úspěšně funguje v zahraničí,“ vysvětluje Ingrid Popovič, která má v českém Googlu na starosti lokalizaci produktů týkajících se bezpečnosti.

Prevence před online agresí

Hru oceňuje také vedoucí projektu e-Bezpečí Kamil Kopecký z Univerzity Palackého v Olomouci. Ochrana osobních údajů v online prostředí, sdílení, online agrese, ale také například problematika odhalování pravdivých a nepravdivých informací na internetu jsou témata, která by podle něj měla patřit k základní internetové gramotnosti dětí.

Čtěte také

„Velká část dětí, které se pohybují v online světě her a sociálních sítí, v online prostředí šíří nekontrolovaně své osobní údaje a citlivé informace. Nedokážou odhadnout, jak může být nevhodně nasdílená fotografie či video zneužito, třeba ke kyberšikaně a dalším rizikovým formám komunikace,“ vysvětluje Kopecký.

Hru vítá i policie

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost navíc nedávno informoval, že v období karantény zaznamenal celkově asi třetinový nárůst počtu kybernetických incidentů. Novou hru od Googlu, která se zaměřuje na kybernetickou bezpečnost u dětí, tak vítají i policisté.

„Z pohledu policie je žádoucí jakákoli preventivní aktivita, ve které se dítě přirozeným a nenásilným způsobem seznamuje se základními bezpečnostními zásadami. Případy, kdy došlo k úniku a následnému zneužití citlivého údaje dítěte či dospělého k trestné činnosti, řeší policie velmi často,“ uvádí Václav Písecký, vedoucí oddělení kybernetické kriminality Policie ČR.

autoři: Vojtěch Koval , prh
Spustit audio

Související