Na kurzu Stanfordovy univerzity se studenti naučí programovat. Přihlásit se můžou do půlky července

3. červenec 2020

Studovat programování, zvlášť na prestižní americké univerzitě, se může zdát jako nedostižný sen. Teď si to čeští středoškoláci mohou vyzkoušet na letním kurzu kalifornské Stanfordovy univerzity. Americká univerzita na něm spolupracuje  s pražskou Fakultou informačních technologií ČVUT a letos se bude konat online.

Intenzivní kurz programování pro středoškolské studenty začala kalifornská Stanfordova univerzita pořádat před šesti lety a v roce 2018 se poprvé konal i v Česku. Jeho cílem je přilákat k počítačové vědě středoškoláky, kteří by si na to do té doby netroufli.

"Na začátku studenti umí sotva hýbat myší a zapnout počítač. Na konci ale zvládnou naprogramovat svoji vlastní počítačovou hru – nebo jakoukoliv jinou aplikaci, která je zajímá," říká jedna z lektorek kurzu CS Bridge Lisa Yanová.Cílem kurzu je podle ní přiblížit programování hlavně dívkám.

Do kurzu se můžou hlásit studenti středních škol a to především nematuritních ročníků, doplňuje proděkan Fakulty Informačních technologií ČVUT Josef Kolář.

Programování je zábava

„Má to působit jako ukázka toho, že programování je vlastně zábava, kterou se člověk může živit celý život,“ tvrdí Josef Kolář.

Studenti si při kurzu osvojí základní programovací jazyky, jak se tvoří design a nakonec si sami naprogramují svoji aplikaci. „Poslední tři dny se dělá projekt. Já jsem si vybrala Angry Birds a nakonec se mi to povedlo,“ popisuje Anna Sajdoková, která se zúčastnila loňského kurzu.

Studenti poznají i jiný styl vyučování

Kromě vyučujících ze Stanfordu se do letního kurzu zapojují i takzvaní section leaders, kteří jsou sami studenty počítačové vědy. To podle Josefa Koláře pomáhá studentům lépe vstřebat vyučovanou látku.

Letní kurz ICS na FIT

„Jsou to blízké věkové skupiny, takže tam není ta bariéra učitel a student. Účastníci se nestydí zeptat a odhalit, že něco neumí,“ vysvětluje proděkan Fakulty Informačních technologií ČVUT.

Studenti si podle něj navíc z kurzu odnesou zkušenost s odlišným a velmi energickým stylem výuky amerických kantorů. „Překvapilo nás, když si americký lektor na první přednášku přinesl obrovský koš s jablky a meruňkami. Za každou otázku studenta pochválil a hodil mu jeden kus ovoce.“

Kvůli pandemii covidu-19 se letos kurz CS Bridge koná online a organizátoři ho oproti předchozím ročníkům posunuli až na půlku srpna. Celý kurz také prodloužili na tři týdny, aby trochu rozložili dobu, kterou studenti stráví u počítače. Zájemci se můžou hlásit až do 15. července na stránkách Fakulty informačních technologií.

autoři: Vojtěch Koval , vla
Spustit audio

Související