Speciální hmatový displej slouží nevidomým místo očí. Reportér Radiožurnálu vyzkoušel, jak funguje

Akce Jedeme pro Světlušku pokračuje, tentokrát na západě Čech. Na cestu kolem plzeňských rybníků se vydal nevidomý cyklista Marek Moflár, pilot tandemového kola Jan Štika a také reportéři Štěpán Pokorný a František Kuna.

Posádka dvou tandemových kol tentokrát zamířila do mateřské a základní školy pro zrakově postižené v Lazaretní ulici v Plzni. Pro práci s počítačem tu používají nejen speciální reproduktor, který předčítá to, co je právě na obrazovce, ale také další pomůcku pro nevidomé.

Čtěte také

Jde o hmatový displej, z nějž vyjíždějí malé hlavičky a tvoří tak Braillovo písmo. „Tahle klávesnice jsou oči nevidomého,“ shrnuje ředitelka zdejší školy. „Je to dobrá pomůcka,“ neskrývá nevidomý cyklista Marek Moflár. 

Pomoc nevidomým

Projekt Jedeme pro Světlušku se koná celý srpen, jde o společnou akci Českého rozhlasu a Světlušky, projektu Nadačního fondu Českého rozhlasu. Na dvoukola postupně usedne 12 osobností Radiožurnálu a 12 nevidomých cyklistů a jejich piloti. Za každý ujetý kilometr získají pro Světlušku 500 Kč.


autoři: František Kuna , als
Spustit audio

Více o tématu

Jak přispět Světlušce?

 

Dárcovská DMS

Podpořte nás zasláním jednorázové nebo dlouhodobé dárcovská SMS na číslo 87 777 ve tvaru:

DMS SVETLUSKA 90

DMS TRV SVETLUSKA 190

Telefonní číslo
87 777

Cena jednorázové DMS je 90 Kč. Cena trvalé DMS je 190 Kč a bude vám automaticky odečítána každý měsíc. Více na www.darcovskasms.cz. Službu DMS provozuje Fórum dárců, technicky zajišťuje ATS Praha.