Síť bunkrů z druhé světové války je v Normandii dodnes. V některých najdete i dobové zbraně z Česka

Spojenecká armáda se v Normandii vylodila 6. června před sedmasedmdesáti lety. Na plážích Normandie i v severní Francii si nelze nevšimnout bunkrů a opevnění. Do některých můžete vstoupit, na jiný zase vyšplhat a rozhlížet se po okolí. Německá armáda jimi chtěla zabránit vpádu spojenců. Atlantický val měl ale doslova své mezery. A v jednom velitelském bunkru dodnes zůstává česká stopa.

Ouistreham je dnes poklidné přístavní městečko v departmentu Calvados. Má za sebou ale velkou historii. Jak mi říká ředitel muzea Atlantického valu Fabrice Corbin: „Bylo totiž zásadně strategické. Sedíme tady před bývalým německým bunkrem. Velitelé odtud řídili všechny baterie a děla v regionu. A upozorňovali na lodě, které byly vidět po celé šířce pobřeží.“

Terasa s výhledem

To je pravda, bunkr má terasu s krásným výhledem do okolí. Jak mi ředitel muzea vysvětluje, velitelé tak mohli vypočítat, na jakou vzdálenost se může vystřelit a jaké dělo použít: „Uvnitř pracovalo až třiatřicet mužů. Jak si můžete všimnout, bunkr je dost veliký, na výšku má sedmnáct metrů. A celkem je v něm šest pater,“ popisuje.

Dobít německý bunkr nebylo jednoduché. Uvnitř se bránilo třiapadesát německých důstojníků

Od města Ouistreham se táhne dlouhatánská pláž Sword, která při operaci Overlord spadala do britského sektoru. Pana Fabrice se ptám, jak vypadal Den D tady, u velitelského bunkru.

„V Den D se spojenecké jednotky samozřejmě snažily bunkr dobýt. Strhla se ohromná střelba mezi oběma tábory. Spojencům se ale nedařilo dostat se dovnitř, takže toho museli nechat. Celé město kolem už bylo osvobozené. Přitom ještě 9. června byli uvnitř bunkru Němci,“ vypráví.

Čtěte také

Dobít bunkr se Britům povedlo až v noci z 9. na 10. června. Uvnitř se bránilo třiapadesát německých důstojníků.

Sběratel válečných artefaktů

„Bunkr jsem převzal na konci osmdesátých let a vybudoval v něm muzeum. Asi tak padesát procent je původní vybavení. To jsou hlavně válečné artefakty. Zaměřujeme se i na Atlantický val a vysvětlujeme, jak měl zabránit vylodění spojenců,“ dodává ředitel muzea.

Pan Fabrice je sběratel, pro dobové artefakty se nebojí dojet i klidně do Čech, jak mi říká. Vidíme tady věci denní potřeby, různé náčiní, oblečení, ale včetně i krabiček od cigaret. Před bunkrem jsou zase děla, lodě, tank i džíp. A to ve skvělém stavu.

Před bunkrem stojí děla, lodě, tank i džíp, všechny ve skvělém stavu

Všechno, co tady vidíte je dobové. Všimněte si téhle lodi. Ta byla dokonce ve filmu Zachraňte vojína Ryana. A uvnitř máme i jedno české dělo Škoda. Takových bylo tady na pobřeží hodně, protože Němci je používali. Česká děla mají dobrou pověst a jsou kvalitní,“ uzavírá pan Corbin.

autoři: Marie Sýkorová ,
Spustit audio

Související