Se psem do letadla: ne každé aerolinky to dovolí

23. září 2014
Žurnál servis

Češi chovají na dva miliony psů. Mnoho z nich má ke zvířeti tak blízký vztah, že se neopouštějí na víc než pár hodin. A to i v době zahraniční dovolené. Na co se člověk musí připravit, když chce třeba psa přepravovat letadlem? Radili jsme se s editorkou iHNed.cz Marcelou Jurkovou.

„Nejprve by si měl zjistit, jestli ho letecká společnost, kterou si vybral, do destinace, kam chce letět, se zvířetem vůbec přepraví,“ upozorňuje Jurková. Není totiž pravidlem, že zvířata na palubu letadla mohou. Bez výjimky jsou přepravováni pouze psi asistenční.

A kolik cestování se psem stojí? Dobrá zpráva je, že pes nepotřebuje letenku jako pasažér – pro letecké společnosti je zavazadlem. „Pes buď cestuje jako zavazadlo na palubě, a tam je to omezeno hmotností 8 kg, nebo jako zavazadlo v nákladovém prostoru, a tam je standardně odbaveno, přepraveno přes pásy do zavazadlového prostoru a tak dále,“ vysvětluje Jurková.

Cesta v zavazadlovém prostoru je přitom pro zvíře dosti stresující, a proto by si lidé měli dobře rozmyslet, jestli chtějí svého kamaráda přepravovat tímto způsobem.


Podmínky cestování se psy do některých konkrétních zemí
Pokud letíme se psem do států Evropské unie, pak musí mít svůj zvířecí pas, který vystaví speciálně ustanovený veterinář, a dále musí být označen tetováním - nejlépe elektrickým čipem, které opět provede veterinář, a musí být očkován proti vzteklině. Některé země - jako například Chorvatsko - chtějí i potvrzení o dobré nákazové situaci v místě původu, který zdarma vystaví krajská veterinární správa. Další státy v EU chtějí například ošetření proti klíšťatům či echinokokóze - to je například Velká Británie, Irsko, Švédsko či Finsko. Některé státy nedovolují převážet zvířata mladší než 3 měsíce - mezi ně patří Polsko, Francie, Španělsko, Itálie, Kypr Lotyšsko.

Náklady na přepravu psa se mohou významně lišit podle destinace a letecké společnosti. „Pokud jde o cenu, záleží na tom, jak je zvíře veliké a tak dále. Připravit si musíte částky od 30 až do 300 eur,“ uvádí Jurková.

Pokud letíme mimo EU, pak je situace složitější, protože se musíme řídit dovozními podmínkami jednotlivých zemí, a ty mohou být rozdílné. V Česku neexistuje organizace, která by toto mapovala, a proto je nutné, aby si cestovatel podmínky zjistil sám: buď přes zastupitelské úřady, nebo přes ústřední orgány, které vývozní podmínky v té zemi určují.

Například do Ruska nemusí mít zvíře mikročip, ale kromě pasu a očkování proti vzteklině musí mít i potvrzení o zdraví psa staré maximálně 10 dnů před odletem. Do USA je možné cestovat i se psy mladšími 3 měsíce, ale jsou drženi v karanténě do doby, než mohou být očkováni, a následně ještě třicet dnů nato. Letět sem na dovolenou s malým štěnětem se tedy nevyplatí.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio