Pes na dovolené? Některé aerolinky ho vezmou přímo na palubu. Za určitých podmínek

16. červenec 2018
Žurnál servis

Berete si s sebou na dovolenou psa? Jestli ano, můžete letět i letadlem a nemusíte mít přitom strach, že na vašeho miláčka popadají kufry v zavazadlovém prostoru. Se psem se dnes totiž dostanete přímo na palubu.

Aerolinky upozorňují, že počet lidí, kteří si s sebou psa chtějí vzít přímo na palubu, neustále roste. A tak se tomuto trendu přizpůsobují: třeba u Českých aerolinií za psa na palubě zaplatíte 1620 korun.

Vzít psa s sebou na dovolenou, nebo radši ne? Poradil veterinář Jan Herčík

03157607.jpeg

Když má veterinář poraněnou ruku a nemůže ordinovat, nudí se. I to prozradil Jan Herčík, kterého do studia doprovodila manželka Kateřina. Je lepší vyrazit na dovolenou s domácím zvířetem, nebo bez něj? Ptal se známého veterináře po 10. hodině moderátor Jan Pokorný.

„Umožňujeme cestujícím vzít si na palubu pouze psy nebo kočky. Zvíře musí být v kleci, která je určená pro přepravu živých zvířat. Celková hmotnost klece včetně zvířete nesmí přesáhnout osm kilogramů a musí se vejít pod sedadlo cestujícího před vámi,“ vypočítává mluvčí ČSA Daniel Šabík.

Psů na palubě přitom podle něj neustále přibývá. „V loňském roce jsme měli 13procentní nárůst, v porovnání s rokem 2015 dokonce 43procentní.“

Některé společnosti přepravují třeba i králíky, činčily nebo fretky. Nízkonákladové aerolinie ale zvířata na palubě nepřepravují vůbec.

Psí hotel rezervujte včas

Nechcete s sebou svého zvířecího mazlíčka tahat vozit přes půl světa? Chcete-li mít jistotu, že o něj bude během vaší dovolené dobře postaráno, ubytujte ho v některém ze psích hotelů. „Je tu moc spokojený, jsou tu bezvadní lidi,“ pochvaluje si například majitel Charlieho, černého labradora. 

Psí hotýlek s anglickým trávníkem a okrasnými dřevinami v Srnojedech u Pardubic může podle majitelky Ivy Járové ubytovat až třicet zvířat. Psi jsou v kotcích, kočky mají oddělený pokoj s výběhem.

Zatímco pokojové kočky lenoší, psi se můžou proběhnout. Součástí penzionu je i udržovaná rozlehlá zahrada s kameny, u kterých psi rádi dělají zastávky. No a kromě nich tady ubytují klidně i papouška nebo želvu.

„Máme plno, červenec jsme měli zarezervovaný už v prosinci!“ upozorňuje majitelka, že na rezervaci místa v psím hotelu je třeba myslet včas.

Ivo Laštovka je provozovatel psího hotelu ve Slavkově u Českého Krumlova a také psí školy
Spustit audio

Související