„Makléře může dělat každý, chceme to změnit,“ zní z Asociace realitních kanceláří

17. červenec 2018
Žurnál servis

Využili už jste někdy služeb realitní kanceláře? Pravděpodobně jste nebyli spokojení. Alespoň to vyplývá z průzkumu společnosti Zdravá nemovitost.  Lidem vadí hlavně nepravdivé informace o stavu nemovitostí. Výjimkou není ani to, že se byt výrazně liší od toho inzerovaného.

Pan Milan svěřil před časem prodej svého domu realitní kanceláři. Profesionálních služeb makléřky se ale nedočkal.

„Realitní makléřka neměla čas ani na prohlídky. Když konečně došlo k podpisu kupní smlouvy, objevily se v ní chyby. Jak uvedené v katastru, tak gramatické chyby. Předávání nemovitosti se navíc makléřka vůbec nezúčastnila,“ popisuje své zkušenosti.

Ministerstvo předkládá nový zákon, realitní makléři by měli mít zkoušky a praxi

Dvojjazyčný česko-ruský nápis: Byty na prodej

Ministerstvo pro místní rozvoj předkládá Legislativní radě vlády návrh nového zákona o realitním zprostředkování. „Bohužel, v poslední době jsme se setkávali s mnoha nekalými praktikami realitních kanceláří, když se občané snažili prodávat nebo kupovat nemovitosti,“ vysvětluje snahy o vznik nového zákona Klára Dostálová, náměstkyně pro řízení sekce regionálního rozvoje ministerstva pro místní rozvoj.

Za služby spojené s prodejem si přitom realitní makléří účtují provizi, nejčastěji ve výši čtyř procent z ceny nemovitosti. Pokud jde tedy o byt za pět milionů korun, jejich provize dělá 200 tisíc. 

Před nákupem nebo prodejem prověřte smlouvy

Špatné zkušenosti s realitními kancelářemi má skoro 80 procent Čechů, kteří v posledních čtyřech letech kupovali nemovitost. Naopak pozitivně jejich služby hodnotila pouhá tři procenta klientů. Vyplývá to z průzkumu společnosti Zdravá nemovitost. 

Podle Asociace realitních kanceláří může za situaci na realitním trhu to, že makléře dnes může dělat úplně každý. Změnit situaci by měl nový zákon o realitním zprostředkování z pera ministerstva pro místní rozvoj. Ten teď čeká na odeslání do legislativní rady vlády.

Jednou z povinností nové generace nově nastupujících makléřů bude se odborně kvalifikovat, mít odbornou způsobilost. Aby ji mohli mít, musí absolvovat rekvalifikační kurz.
Jan Borůvka, generální sekretář Asociace realitních kanceláří

Asociace realitních kanceláří také radí, aby si lidé před nákupem nebo prodejem nemovitosti řádně prověřili všechny smlouvy.

autoři: Barbora Kladivová , als
Spustit audio