Bezpečnostní aktualizace počítačů nepodceňujte! Útočníci mají přehled, varují experti

12. únor 2016
Žurnál servis

Aktualizovat, nebo neaktualizovat bezpečnostní systém? Uživatelé často s instalací nové verze softwaru váhají, třeba proto, že se nechtějí učit nové ovládací prvky. Některým aktualizacím bychom ale měli věnovat velkou pozornost.

Například 26letá Markéta z Prahy si většinou instalaci nové verze operačního systému svého počítače pečlivě rozmýšlí.

„Mám starý počítač, takže si vždycky zjistím, jak je to kompatibilní s novou verzí operačního systému. Nový Windows vyžaduje hodně updatů, takže se zpomalí celý systém,“ vysvětluje.

Menší aktualizace stávající verze systému, takzvané bezpečnostní záplaty, by ale lidé neměli podceňovat. „U aktualizací, které opravují konkrétní problémy a bezpečnostní chyby, bych nečekal,“ míní bezpečnostní analytik Michal Špaček.

Čtěte také

Neaktualizovaný operační systém nebo aplikace může mít často i zásadní bezpečnostní mezery. „Útočníci mají většinou přehled, jaké díry momentálně fungují, jaké jsou ještě třeba nezalepené, počítají i s tím, že řada uživatelů si aktualizace nenainstaluje, a právě na ně potom cílí, “ vysvětluje šéfredaktor serveru Lupa.cz David Slížek.


U operačních systémů funguje většinou souběžně více verzí, je ale třeba si hlídat, jestli výrobce starší software podporuje.ONDŘEJ FILIP, CZ.NIC

Uživatelé hned nemusí řecházet na poslední verzi třeba Windows, pokud je současná verze podporovaná a jsou pro in bezpečnostní aktualizace. „Můžu to odložit, pokud se nechci učit nové prostředí a podobně,“ upozorňuje výkonný ředitel sdružení CZ.NIC Ondřej Filip.

Přejít na novější verzi je ale potřeba ve chvíli, kdy současná podporovaná není, a záplaty nejsou. Aktuálnost softwaru by si lidé podle něj měli hlídat nejen na počítačích a chytrých telefonech, nové verze vydávají výrobci i třeba na tiskárny nebo nové televize.

autor: vok
Spustit audio