Kdy nakoupit na Velikonoce? V pátek ano, v pondělí ne. Máme pro vás přehled otevíracích dob

5. únor 2019
Žurnál servis

Omezení prodeje o svátcích podle rozlohy obchodu sice platí už nějaký pátek, ale běžný zákazník nechodí na nákup s metrem v kapse. Omezení totiž platí, pokud obchod přesahuje rozlohu 200 metrů čtverečních.

Které to ale jsou? Podívejte se s námi na to, kde a kdy o Velikonocích nakoupíte a kdy ne. Otevírací dobu daného obchodu ale určitě zjistíte také na webových stránkách supermarketu nebo obchodní galerie.

Jednoduchá pravidla

Velikonoční svátky 2019 jsou Velký pátek 19. dubna a Velikonoční pondělí 22. dubna. Děti mají prázdniny už na Zelený čtvrtek 18. dubna.

Obchody, které mají nad 200 metrů čtverečních, budou mít v pondělí 22. dubna zavřeno. Zákaz prodeje se týká tedy zejména supermarketů, velkoobchodů nebo obchodních domů, a také výdejen zboží, které přesahují zmíněnou plochu.

Výjimky

Na Velký pátek bude naopak normálně otevřeno i přes to, že se jedná o státní svátek.


Pro cestovatele: Regulace otevírací doby platí v Rakousku, Polsku, Belgii a v rekreačních destinacích Řecku a Portugalsku. V Maďarsku byl zákon po roce fungování na nátlak odborů již zrušen. V Polsku letos došlo také k omezení otevírací doby během každé neděle.

V pondělí tvoří výjimku prodejny na nádražích či letištích a v nemocnicích, lékárny a čerpací stanice. Tam bude otevřeno během obou svátků.

Jakých obchodů se omezení týká?

Supermarkety a hypermakety budou muset své prodejny na Velikonoční pondělí zavřít. V Česku je však i síť menších poboček. Pokud nepřekračují 200 m², mohou mít otevřeno jak chtějí. Ostatní dny bude otevřeno dle standardní otevírací doby.

Modré pondělí, Šedivé úterý, Škaredá středa. Poznejte velikonoční zvyky den po dni

03099638.jpeg

Velikonoce jsou pro většinu lidí předzvěstí jara, i když samozřejmě vědí, že jde o nejdůležitější křesťanský svátek. Pojďme si připomenout pašijový týden den po dni a zvyky s nimi spojené. Všechno začíná Modrým pondělím. Nebo Žlutým?

Rychlé občerstvení? V pondělí možná ne

U rychlého občerstvení nelze přesně říct, jak kde bude přes Velikonoce otevřeno. Prodejny většinou nepřesahují 200 m², a tak by k žádným omezením dojít nemuselo. Přesto není vyloučeno, že se jejich otevírací doba změní. Proto doporučujeme podívat se u konkrétní pobočky na jejich Facebook nebo se poptat předem telefonicky.

Pro kutily a stavebníky

Bauhaus, Baumax a Ikea budou mít 22. dubna na Velikonoční pondělí také zavřeno. Těm, kteří chtějí využít volný den k úpravě bytu, domu nebo jejich koníčkem je kutilství platí, že se buď musí předzásobit, nebo zkrátka nedělat nic – a volno si pořádně užít.

autor: bkl
Spustit audio