Šárka Záhrobská

25. únor 2010

"Olympijská atmosféra i tlak novinářů je velký," přiznává Šárka Záhrobská před svým napjatě očekávaným závodem v kanadském Vancouveru, ale hned dodává: "Důležité je nenechat se semlít a myslím si, že se mi to zatím daří." Ve vancouverském studiu si s Lucií Výbornou povídala nejen o nervozitě a o tom, co očekává od olympijského závodu ve slalomu, který se pojede už tento pátek, ale i o tom, co ji ve sportu motivuje nebo čemu by se chtěla věnovat, až s lyžováním skončí. V pátek 26. února navštíví vancouverské studio další exkluzivní host Lucie Výborné.

Šárka Záhrobská se netají tím, že by si z Vancouveru ráda odvezla svoji první olympijskou medaili. Je si však také vědoma toho, že olympiáda je specifický závod, ke kterému se upínají zraky celé světové lyžařské špičky. "Odvedu maximum a uvidím, co z toho bude," shrnuje česká adeptka na medaili.

Co podle ní rozhoduje o vítězství na olympiádě? "Je to hop, nebo trop. Olympiáda je specifická v tom, že je to jeden závod za čtyři roky. Všichni to vědí a hrozně moc chtějí uspět, protože pokud se to nepodaří, další šanci budou mít až za čtyři roky," říká Šárka Záhrobská.

Velkou roli přitom podle ní hraje vedle prostého štěstí také psychika. "Třeba ve slalomu je sedm, osm závodnic, které mohou vyhrát, protože jezdí skvěle. V ten den to bude jenom o psychice, jak si to daná závodnice srovná v hlavě a jaký výkon pak podá. Všechny tyto lyžařky však umí zajet slalom tak, aby vyhrály."

Lucii Výbornou v této souvislosti zajímalo, jak s vlastní nervozitou a emocemi bojuje právě česká reprezentantka. Šárka Záhrobská popírá, že by byla "ženou bez nervů", i když přiznává, že tak může někdy působit. Emoce v sobě podle vlastních slov spíše dusí.

"Snažím se naučit emoce projevovat, protože si nemyslím, že je dobře je v sobě dusit," říká k tomu sjezdařka. Je to však podle ní i věc nabytých zkušeností, které jí pomáhají vypjaté momenty překonat a soustředit se na další výkon.

Šárka Záhrobská v rozhovoru také zmínila, co se v její přípravě změnilo po výměně trenéra, jak se na závodech navzájem podporují s bratrem Petrem, jak je spokojená s kvalitou olympijských tratí i proč podle ní v poslední době dochází při závodech ve sjezdu a slalomu k tolika pádům a zraněním. A ze záznamu celého rozhovoru se mimo jiné také dozvíte, jak v Kanadě prožívala vlastní narozeninovou oslavu nebo proč by chtěla potkat na svahu medvěda.

Záznam celého rozhovoru se Šárkou Záhrobskou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Radiožurnál je jediným českým rádiem, se kterým můžete být přímo na všech sportovištích XXI. zimních olympijských her. Poslouchejte naše vysílání a sledujte naše zpravodajství - uslyšíte živé vstupy z probíhajících závodů, zajímavé reportáže ze zákulisí a rozhovory s českými i zahraničními reprezentanty.

autor: and
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.