Rusnok a Topolánek o roli prezidenta uprostřed ekonomické krize. Poslechněte si prezidentský speciál

Kandidáti na prezidenta slibují, že pomohou zemi vyvést z ekonomické krize, podpoří zvýšení platů nebo budou prosazovat zavedení eura. Jaké má ale hlava státu skutečné možnosti ovlivnit ekonomiku Česka? Ekonomická analytička Českého rozhlasu se zeptá dvou bývalých premiérů Mirka Topolánka a Jiřího Rusnoka, někdejšího guvernéra České národní banky. Nalaďte si Radiožurnál po zprávách v 15 hodin, nebo se podívejte na video z debaty.

Hosty Jany Klímové jsou:

  • Jiří Rusnok, bývalý guvernér České národní banky, mezi lety 2013 a 2014 působil jako předseda vlády v demisi;
  • Mirek Topolánek, premiér ČR v letech 2006-2009 a také kandidát na prezidenta v roce 2018.

„Úkolem prezidenta může být radit, ale to je tak všechno, co se svou exekutivní pravomocí může dělat,“ říká v prezidentském speciálu manažer a bývalý předseda vlády Mirek Topolánek (tehdy ODS).

Bývalý guvernér České národní banky Jiří Rusnok souhlasí, že možnosti prezidenta přispět ke konkrétním hospodářským změnám jsou velmi malé. „Může změnit kulturu politickou, institucionální, což jsou cenné věci, ale jeho rozhodnutí nejsou o řešení akutních stavů.“

„Vláda rozhoduje, měla by mít profesionální analýzy a aparát, který by jí měl dávat základ věcných řešení, podle kterých rozhodne,“ vysvětluje velmi omezené možnosti hlavy státu Rusnok.

Prezident jako ombudsman

„Já prezidenta vnímám trochu jako ombudsmana. Měl by se potkávat se všemi lidmi, tedy i třeba s těmi z energetiky, poslouchat, a pak směrem k vládě či parlamentu artikulovat, co naposlouchal a co si myslí, že je správně. Ale to je celé,“ tvrdí Topolánek.

Rusnok dodává, že prezident má velkou šanci vnést do české veřejné debaty strategický pohled. „My tu trpíme short-termismem volebních období, máme pořád nějaké volby a všimněte si, že už se žádná vláda nezabývá nějakou strategií.“

„Přímá volba prezidenta s sebou přináší konkrétní témata v dané aktuální době. A kandidáti musí reagovat na tuto situaci a přinášet řešení, což je ale samozřejmě nesmysl,“ objasňuje možnosti hlavy státu ovlivnit přímo jednotlivosti nejen ekonomické Mirek Topolánek.

Poslechněte si celý prezidentský speciál. Moderuje Jana Klímová.

autoři: Jana Klímová , and

Související