Rusko a EU potřebují restart v energetické oblasti, říká místopředseda EK Maroš Šefčovič

Ruský ministr energetiky naznačil, že by Rusko mohlo zastavit dodávky plynu na Ukrajinu. Zneklidňuje hrozba Ruska Evropskou unii? „Pozval jsem ruského a ukrajinského ministra energetiky v pondělí do Bruselu, kde budeme hledat řešení,“ vysvětluje místopředseda Evropské komise zodpovědný za energetickou unii Maroš Šefčovič.

Součástí dohody o zimních balíčcích mezi Ukrajinou a Ruskem podle něj mimo jiné bylo, že Ukrajina bude platit za dodávky plynu předem. „Tento systém fungoval dobře, ale minulý týden nastal problém s dodávkami plynu do oblasti Doněcka a Luhanska,“ vysvětluje.

Při bruselské schůzce chce také najít řešení, které by mělo upokojit obavy z toho, jaké by mělo eventuální přerušení dodávek na Ukrajinu vliv na tranzit plynu do EU. Ta bere 30 % plynu právě z Ruska.

„Jedním z cílů nové energetické strategie pro EU je, abychom mnohem více diverzifikovali nejenom trasy, ale i zdroje, odkud nakupujeme plyn,“ říká.

Zmiňuje v té souvislosti nový jižní koridor, který by měl přivést ázerbájdžánský plyn přes Turecko. Připouští ale, že Rusko zůstane nadále významným energetickým partnerem.

Čtěte také

„Doufám, že jakmile se podaří nalézt politické řešení pro krizi na východní Ukrajině, tak si budeme moci sednout partnersky za stůl a hledat vyváženější systém energetických vztahů,“ říká s tím, že Rusko a EU potřebují restart.

Je realistický plán Evropské komise na energetickou unii? Kde hledat nové dodavatele plynu? A je možné v Evropě nastavit jednotnou energetickou politiku? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

Záznam celého rozhovoru si kdykoliv poslechněte v iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio