Ručíte za něčí dluh? Tohle byste měli vědět

Vyhovět prosbě přítele nebo příbuzného a stát se jeho ručitelem? Takový krok pro vás může mít vážné důsledky. Víte kupříkladu, jaké je postavení ručitele při insolvenci původního dlužníka? Shrňme to jednoduše: nepříliš růžové.

Představte si modelovou situaci. Ručíte kamarádovi nebo známému – a ten se dostane do insolvenčního řízení. A banka, u níž měl váš kamarád půjčku, po vás najednou vyžaduje doplacení zbytku jeho dluhu. Jak je něco takového možné?

„Každý, kdo na sebe bere ručitelský závazek, by si měl uvědomit, že na sebe bere závazek stejného rozsahu jako dlužník. To, co nezaplatí dlužník, tedy musí zaplatit ručitel,“ upozorňuje advokát Jan Roth.

Čtěte také

Vyhnout se této povinnosti je podle něj možné pouze ve chvíli, kdy by s tím souhlasil původní věřitel, tedy kupříkladu bankovní instituce, u níž měl váš známý nebo přítel sjednanou půjčku.

Co vlastně ručení znamená? Kdy se tohoto institutu nejčastěji využívá? A proč – pokud už ručit nechcete – není vůbec jednoduché svůj ručitelský závazek ukončit? I to se dozvíte, přehrajete-li si záznam rozhovoru, který je k tomuto článku připojený.

autoři: als , pkr
Spustit audio