Říkají jim mořský autobus. Parníky jsou v Istanbulu oblíbeným dopravním prostředkem

Zatímco Prahou protéká Vltava a Vídní zase Dunaj, tak Istanbulem protéká moře. Dvacetimiliónové město stojí jednou nohou v Evropě a druhou v Asii a jednotlivé čtvrtě spojuje hustá síť lodních linek. Statisíce lidí tak dojíždí denně do práce či do školy parníkem. Už tři roky sice jezdí pod Bosporským průlivem podmořský vlak, lodní MHD je ale u obyvatel Istanbulu stále oblíbená.

Z amplionu se člověk dozví, kam která loď vyplouvá, v automatu si za 4 liry koupí plastikový žeton do turniketu, stejný jako je do metra nebo do tramvaje, a už se může nalodit palubu parníku. Odjíždějí odtud jeden za druhým.

Loď krátce zahouká a svižně se odráží od mola, obloukem se otáčí kolem známého Galatského mostu, a pod siluetou Sulejmánovy mešity, chrámu Hagia Sofia a kolem paláce osmanských sultánů Topkapi míří na asijský břeh Istanbulu.

„Lodě naviguje řízení lodního provozu. Máme své trasy, kterých se držíme. A když dodržujeme pravidla, tak žádné nebezpečí nehrozí,“ říká kapitán Zekeriya, ke kterému jsem se drze vetřel do kabiny, zásadních námitek ale nemá: „Tohle je moje vlastní loď. Střídám se v řízení s kolegou.“

Čtěte také

Provoz na Bosporu je neuvěřitelně hustý a teď před nás míří jiný parník z levé strany a já bych to už tipoval na jasnou kolizi, ale Zekeriya ubírá otáčky a stáčí loď vlevo. „No, v tomhle případě jsem měl mít přednost já. Ale jelikož ta druhá loď dvakrát zahoukala, tak jsem počkal. Ale nehod tu moc není,“ dodává.

V přístavištích vítají cestující staré secesní terminály

Křižujeme Bosporský průliv, kterým zároveň proplouvají veliké námořní tankery nebo lodě plné kontejnerů, a náš mořský autobus, jak se těmto istanbulským lodím také říká, na chvíli zpomaluje a musí nechat proplout obrovskou námořní nákladní loď, které tudy proplouvá z Černého moře do Středomoří a zřejmě i mnohem dál do světa.

Jízdu lodí si užívá i pár turistů. „Já jsem tak koukala na ty lodě v přístavu a říkám: pojeďme někam. Je úplně jedno kam. A opravdu nevíme, kam jedeme. Ale je to vážně nádherné,“ libuje si María ze Španělska.

V Karaköy právě přistál parník z Asie

V uzavřené části paluby je dokonce malý bufet, pán tady prodává sušenky, zmrzlinu, limonády a samozřejmě hlavně turecký čaj. Asi dvacetiminutovou jízdu zpříjemňují hoch s dívkou, kteří si na lodi vytáhli housle a kytaru.

Tohle mám na Istanbulu strašně rád. Moře je tu všude. V přístavištích vítají cestující staré secesní terminály. A kolem na nábřeží jsou čajovny a lavičky, a muzikanti, a také spousta koček a racků.

autor: mac
Spustit audio