Recese, nostalgie a životní filozofie se spojily v jediném účesu. Kdo chce být v Belgii trendy, jde „na Jágra“

Deka, zvadlý záclony, čolek nebo „Jágr“. I tak se říká kdysi rozšířenému pánskému účesu. Z módy sice už dávno vyšel, v Belgii se ale pokoušejí o jeho návrat. V městečku Boussu na západě Valonska mu nedávno zasvětili celý festival. Zpravodaj Viktor Daněk se na něm dozvěděl, že takzvaný mullet na hlavě vyjadřuje dokonce celou životní filozofii.

Člověk si připadá, jako by se vrátil do minulosti. Tolik lidí s vlasy vzadu delšími než vepředu se už jen tak nevidí. Jejich majitelé, mnohdy s knírky a v barevných teplákových soupravách, nonšalantně postávají s pivem a baví se na dvoře mírně sešlého pivovaru.

Recese, která odstartovala kult

Festival původně vznikl jako vtip, přilákal ale stovky lidí. „Založil jsem událost na Facebooku a čekal, co bude. Nic se ale nedělo. Pak se mi ozval kamarád, který vlastní zdejší pivovar, jestli bych tu akci opravdu neuspořádal a neudělal to u něj, popisuje jeho hlavní organizátor Martin Pichault.

Kvůli natáčení jsem přišla o vlasy, říká Bára Poláková o filmu Krajina ve stínu

Bára Poláková

Hodně lidí ji dnes zná díky písním Kráva nebo Nafrněná. Bára Poláková toho má za sebou ale mnohem víc. Nedávno třeba dostala hned dvě ceny Anděl. A ocenění přišlo i za klip k písni 2-8-5, který vznikl skutečně netradičně. Bára Poláková ho totiž živě natočila a odvysílala na Instagramu. 

Natočili jsme propagační klip a najednou se kolem strhl poprask. Už se nedalo couvnout,“ vzpomíná zakladatel festivalu skládajícího hold kultovnímu účesu, pro který se v zahraničí vžil původem anglický výraz mullet.

Miss Jágr“

Zlatým hřebem programu je soutěž krásy. Na pódiu se jeden po druhém předvádějí hrdí majitelé mulletů, zatímco publikum kvalitu účesů oceňuje potleskem a křikem. Někteří modelové se vžívají do role, burcují publikum, svíjí se do rytmu, natřásají kadeřemi a vrtí zadkem. A diváci šílí.

Letošní nejlepší závodovlas Evropy pochází z Bretaně. Patří Michelovi, jehož zrzavé kadeře sahají po lopatky a koncovku jeho stylu dodává ještě knírek a bujné licousy. Na vítěze čeká jistě užitečný fén. A jaké jsou první dojmy? „Je mi skvěle, kámo. Je to radost tady být,“ rozplývá se vítěz.

Zádovlas je kadeřnický hit

Přehlídku krásy střídá živá hudba a publikum se vrací k hovoru. Povzbuzeni atmosférou a možná i pivem se někteří vydávají ke stánku s mobilním kadeřnictvím. Nabídka střihů je tady omezená jen na jeden jediný.

Chtěli jsme, aby si lidé zase nechávaly vlasy vzadu růst. Holiči se tady ani chvíli nezastavili, stříhali jednoho za druhým. Deku na hlavě teď chtějí všichni,“ popisuje s nůžkami v ruce kadeřník Najip. Jemu a jeho dvěma kolegům dnes prošlo rukama asi šedesát odvážlivců.

Nostalgie i filozofie

Mullet podle nich znamená především oživení vzpomínek. „Jako malý jsem nosil stejný sestřih. Chtěl jsem vypadat jako MacGyver a Jean Claude van Damme,“ vypráví Najip a jeho slova potvrzuje i Martin:

Nosit mullet, to je víc než jen účes. Je to filozofie. Deka na hlavě dává volnost od společenských konvencí. Dává svobodu. Když máš zádovlas, je ti jedno, co si o tobě myslí ostatní, cítíš se dobře.“

Chcete jiný život? Zkuste změnit účes

A svá slova dokazuje Martin Pichault také činy. Deku na hlavě si nechal narůst teprve před rokem s kamarády z brass bandu. Od té doby stihl pověsit dosavadní práci na hřebík a zasvětit svůj život hudbě, zadovlasovému festivalu a cestování.

Ostříhané vlasy nemusí skončit v koši. Darujte je na dobrou věc

Vlasy prostřednictvím nadace putují na výrobu paruky nemocným ženám

Nadační fond Daruj vlasy pomáhá dámám a slečnám, které vlivem těžké nemoci přišly o symbol ženskosti, vlasy.

Nedá mi to a ptám se, jaké bylo jeho původní povolání. Přiznávám, že mě trochu zaskočilo: „Jsem vědec, zabýval jsem se agronomií. Kromě výzkumu jsem učil a věnoval se popularizaci vědy.“

Napřesrok zas

Původně jsme se v kapele dohodli, že si necháme vlasy narůst jen kvůli videoklipu. Chtěli jsme vypadat jako blázni. Ale pak jsme si zádovlas nechali. Když do toho dáte tolik, nechcete se ho už zbavit, naučíte se jej mít rádi,“ vysvětluje Martin.

Je rozhodnutý, že svého čolka na hlavě už neshodí, i když mu už trochu plešatí. Těší ho, že pro mallet nadchnul i další, a jak říká, příští rok snad přijedou i Češi.

autoři: Viktor Daněk , and
Spustit audio

Související