Chcete být v práci respektovanější? Nechte si obarvit hlavu, nabádá manažerka ze Silicon Valley

Jak moc může vzhled člověka ovlivnit obchodní jednání s druhými? Tuhle otázku dlouho řešila vysoce postavená manažerka americké technologické firmy. Aby mezi kolegy a obchodními partnery získala větší respekt, nejenže si upravila šatník, ale změnila i barvu vlasů.

Třicátnice Eileen Careyová stojí v čele americké technologické firmy v kalifornském Silicon Valley. Aby líp vyjednávala o nových investicích, nejenže odložila boty s podpatky, začala si oblékat méně ženské kostýmky a kontaktní čočky vyměnila za brýle, ale začala si vlasy barvit na hnědo. Jedna kolegyně z oboru jí totiž poradila, že s tmavými vlasy získá mezi muži větší uznání jako profesionálka.

Jak Eileen Careyová řekla BBC pro jejich projekt 100 inspirativních žen, je to proto, že v jejím oboru muži blondýny vnímají daleko víc jako sexuální objekty než jako profesionální partnery. V technologickém a softwarovém průmyslu totiž podle ní muži jednoznačně převažují a různé podoby sexismu či sexuálního harašení jsou tam podle Careyové běžné.


Chci být viděna jako podnikatelka, ne jako sexuální objekt. V našem prostředí se to stále velmi často prolíná.Eileen Careyová

Zmínila třeba jeden nedávný večírek pro manažery technologických firem, kde drinky roznášely hostesky oblečené jako víly. Careyová řekla, že byla jedna z mála, komu to připadalo nepatřičné a neprofesionální. Podle vlastní zkušenosti z práce i z běžného života se proto snaží působit starší, aby se vyhnula sexuálním narážkám.

Careyová také tvrdí, že ženy by proti stereotypům měly bojovat, ale zrovna v jejím oboru je to podle ní složitější. Kdo nedokáže jít osobním příkladem, měl by podle ní raději změnit obor. Je ale otázka, jestli své okolí předělá tím, že kvůli předsudkům na pracovišti změní to, jak sama vypadá.

autoři: znk , jaw
Spustit audio