Radek Mikuláš

Tuhá zima má podle předpovědí meteorologů do Česka přijít až v příštím týdnu. Ve studiu Dopoledního Radiožurnálu se však ochladilo už dnes. Host Lucie Výborné, geolog Radek Mikuláš, totiž mluvil o své zálibě v přírodním ledu. O bruslení na zamrzlých plochách mimo jiné říká: "Nějaké to koupání k věci také patří - ale to proboha neznamená topení! To je pouze zažitý omyl." V sobotu 7. února bude hostem zpěvák Peter Nagy.

Právě led se nachází v centru zájmu geologa Radka Mikuláše - a to jak z pohledu bruslaře, tak fotografa. A obě tyto záliby - bruslení na zamrzlých plochách a fotografování - Radek Mikuláš kombinuje, když fotí textury přírodního ledu. Není podobný koníček nebezpečný?

"Není to tak, že když se někdo propadne pod led, tak už je jednou nohou v hrobě," vysvětluje Radek Mikuláš. "Pokud se člověk převlékne a má náladu pokračovat v akci, tak může. Mám kamarády, kteří když se za den čtyřikrát propadnou, tak v tom nevidí problém." Hlavní riziko spatřuje spoluautor průvodce Na bruslích Českou republikou v něčem jiném - a to v bezpečném uchovávání drahé fotografické výbavy. "Ta by samozřejmě, pokud bych se potopil i s ní, vzala za své," dodává Radek Mikuláš.

Nebezpečí nečíhá pouze na zamrzlých vodních plochách, ale často i na břehu. "Jeden můj kamarád - jeden z nejlepších plavců mezi námi bruslaři, jelikož dost často jede, co to dá - jel s fotoaparátem vyfotit jeden ne úplně dobře zamrzlý úsek Labe. Nic se naštěstí nestalo - my vystresovaní za ním těmi tenkými ledy projeli, on vystoupil na břeh, špatně šlápl, spadl a ten foťák okamžitě rozbil na zemi." To je, jak Radek Mikuláš konstatuje, riziko fotografování v přírodě.

Lucie Výborná se mezi desátou a jedenáctou hodinou zajímala mimo jiné i o to, jak bruslař rozpozná, že led je příliš tenký a zanedlouho praskne. A proč je důležité naslouchat tónům, které led vydává?

Záznam celého rozhovoru s Radkem Mikulášem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio