Radek Jaroš

2. červen 2009

Hory dovedou být krásné - ale také zrádné. A pokud jde o osmitisícovky, obě tyto vlastnosti jsou ještě výraznější. Úterní host Radiožurnálu, Radek Jaroš, jich má na svém kontě už devět. O zdolávání nejvyšších vrcholů tvrdí: "Cílem nesmí být vrchol, cílem musí být návrat." Ve středu 3. června bude hostem Jan Simon, ředitel SOČR.

V dubnu Radek Jaroš oslavil své 45. narozeniny - a to pro většinu lidí značně neobvyklým způsobem. Stanul na vrcholu Manaslu. Jaké myšlenky v takové chvíli v horolezci převládají?

"Ze začátku to na hezké narozeniny vůbec nevypadalo," vzpomíná Radek Jaroš. "Vstával jsem někdy po 12. hodině, byla strašná vichřice a sněžení a tři a půl hodiny mi trvalo, než jsem se vůbec rozhodl vylézt ze stanu." A přestože jej kromě počasí pronásledoval i bolavý zub, na vrcholu nakonec v den svých narozenin stanul - jako jediný horolezec v ten den.

Nejen krásné zážitky, na které se nezapomíná, ale také možnou smrt mohou vysoké hory přinášet. Radek Jaroš vzpomínal mimo jiné i na svého přítele Martina Minaříka, o jehož smrti v horách se dozvěděl těsně před zdoláním Manaslu.

Přestože jej zpráva o smrti přítele zasáhla, poznamenává: "Všechno špatné je k něčemu dobré. Znamenalo to pro mě zvýšenou ostražitost a varování - mít se na pozoru na každém kroku. Jít na vrchol a vědět, že mám ještě tolik sil, abych se zvládl vrátit."

Jak Radek Jaroš překonává strach? A za co získal Cenu fair-play? Nejen na to, ale i na mnoho dalšího se jej mezi 10. a 11. hodinou ptala Lucie Výborná i posluchači Radiožurnálu. A vy se jeho odpovědi můžete dozvědět v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Radkem Jarošem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio