Pyrotechniku používejte s rozumem. Kupujte tu s českým návodem a k odpalování mějte s sebou lahev s vodou, radí mluvčí hasičů

29. prosinec 2023

Některá města kvůli střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy zrušila novoroční ohňostroje. Přesto bude na silvestra odpalovat petardy řada lidí. „Setkáváme se s tím, že to lidé používají, jak by neměli, hází to do nějakých nádob, třeba i do kontejnerů, dávají to do míst, aby vyzkoušeli, co to udělá, to je velmi nebezpečné. Tam pak mají práci nejen hasiči, ale třeba i záchranáři,“ varuje mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Pokud se lidé chystají kupovat pyrotechniku, je podle Martina Kavky důležité, aby měla český návod. „Je tam i bezpečnostní upozornění, tzn. jak s ní zacházet,“ upozorňuje.

„Hoří od toho traviny, křoviny, může zapadnout na balkon, kde mají lidé věci, pod osobní auto, to může začít hořet... takže používat to s rozumem. Pokud to musí někdo odpálit, tak na bezpečném místě. Doporučuju vzít si s sebou dvoulitrovou PET lahev s vodou případně na dohašení zbytků pyrotechniky,“ dodává Martin Kavka.

Na jaká místa v Praze se hasiči o silvestru nejvíce soustředí? A jaký byl pro hasiče letošní rok? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Petr Král , vma
Spustit audio

Související