PRŮZKUM: Vládní nařízení dodržujeme, tvrdí Češi. Nejúčinnější je podle nich nošení respirátorů

Devět z deseti Čechů tvrdí, že vládní nařízení dodržuje. Vyplývá to z průzkumu agentury Median pro Český rozhlas Radiožurnál. Jako nejméně účinná opatření hodnotí dotázaní zavírání obchodů a omezení pohybu mezi okresy.

Respondenti, kteří na otázky týkající se průzkumu odpovídali, měli opatření oznámkovat jako ve škole. Mezi hodnocenými opatřeními bylo omezení pohybu, zavírání dalších obchodů a škol, nošení roušek a povinné testování zaměstnanců ve firmách.

Hodnocení účinnosti opatření v bleskovém průzkumu

Právě poslední dvě zmíněná opatření hodnotí lidé jako nejúčinnější. „Povinnost nosit respirátor ohodnotili respondenti známkou 2,03. Druhé v pořadí se umístilo povinné testování zaměstnanců v podnicích,“ popisuje Přemysl Čech ze společnosti Median. Nejhůře naopak skončilo uzavření dalších prodejen, které 33 procent respondentů oznámkovalo pětkou.

Opatření dodržuje drtivá většina Čechů

Ze všech účastníků průzkumu označilo přes 85 procent opatření jako srozumitelná nebo částečně srozumitelná. „Podle našeho průzkumu především starší lidé ve věku nad 60 let se v 75 procentech domnívají, že opatřením rozumí. Naopak lidé mezi 18 až 29 lety se v nich neorientují,“ doplňuje Přemysl Čech.

Čtěte také

Drtivá většina dotázaných také podle svých slov opatření dodržuje. Nejvíc senioři, z nichž tři čtvrtiny odpověděly, že se jimi rozhodně řídí. Naopak v nejmladší skupině je to jen třetina. Pouze osm procent Čechů podle průzkumu pravidla nedodržuje.

Názory na uzavření průmyslových podniků jsou velmi vyrovnané. Skoro 51 procent dotázaných s uzavřením velkých podniků rozhodně nebo spíše nesouhlasí. Podle Přemysla Čecha zavírání průmyslu odmítají hlavně lidé, kteří se nechtějí nechat očkovat.

Bleskového průzkumu agentury Median pro Český rozhlas Radiožurnál se ve dnech 2. a 3. března 2021 zúčastnilo 1020 respondentů starších 18 let. Statistická odchylka činí 1,5 procentního bodu u postojů, které má pět procent respondentů, a až 3,5 procentního bodu u postojů, které zastává 50 procent respondentů.

autoři: Jana Magdoňová , vla
Spustit audio

Související