Provokace, nebo věc tradice? Víc než 300 let stará bitva v Irech stále budí emoce

Severní Irsko má za sebou svátek zvaný Twelfth, který připadá vždy na 12. července. Tradičními pochody si protestanté připomínají vítězství Viléma Oranžského nad katolickým králem Jakubem II. Byť se jedná o oslavu události, která se odehrála před více než 330 lety, každoročně je zdrojem napětí. Severoirští republikáni, vyznáním většinou katolíci, ji považují za demonstraci nadřazenosti ze strany protestantů.

Průvod prochází ulicemi kolem třídy Shankil Road, která je v Belfastu asi nejznámější protestantskou enklávou. V procesí kráčí hodnostáři Oranžského řádu, nad hlavami jim vlají standarty jeho jednotlivých lóží.

Můj otec byl členem Oranžského řádu, stejně tak moji strýcové. Je to naše kultura, naše dědictví, na které jsme hrdí. Nejsme žádní potížisté, jen oslavujeme svoji kulturu. Na to má snad každý právo,“ říká mi trochu podezíravě šedesátnice v klobouku v barvách vlajky Spojeného království.

Červeno-modro-bílými zástavami je vyzdobená celá ulice i okolní domy. Lidé sedí na chodnících, popíjejí pivo a zdraví průvod. „Pro někoho je to věc tradice, oslav dávného vítězství protestantů, pro někoho je to prostě den, který stráví s rodinou. Děti se těší na bubeníky a flétnisty. Prostě je to příjemně prožitý den,“ říká Rian, který přihlíží průvodu s manželkou a dvěma dětmi.

Procesí připomíná bitvu u řeky Boyne. Ta se odehrála už v roce 1690 a protestantský král Vilém Oranžský v ní porazil, tehdy už sesazeného, krále Anglie a Skotska Jakuba II. Irsko tak zůstalo britské a protestanté v něm měli dál navrch. Potvrzením toho, že tento stav má a bude trvat navěky, jsou tyto pochody. Republikáni je proto vnímají jako svého druhu provokaci a útočí na ně.

Severní Irsko má za sebou svátek zvaný Twelve, který připadá vždy na 12. července. Tradičními pochody si protestanté připomínají vítězství Viléma Oranžského nad katolickým králem Jakubem II.

Průvod se obešel bez násilností

Sedmdesátník Will je protestant. Jako člověk respektovaný oběma komunitami působil dlouhá léta jako mediátor při neshodách, které průvody často provázejí. Je to demonstrace věrnosti královně, věrnosti protestantské víře a bezpochyby je to vyjádření příslušnosti ke svému kmeni, ve stylu: byli jsme tady a budeme! Jako každé sektářství to přináší napětí, které se často zvrtne v násilnosti,“ uvažuje.

Letošní rok se ale obešel bez jakýchkoliv problémů. Ty nastávají vždy, když průvody protestantů přecházejí přes katolické čtvrti. Když jejich obyvatelé pohrozili, že průvod nenechají projít, rozhodlo letos vedení Oranžského řádu o změně trasy. Policisté, které vždy 12. července dohlížejí ve zvýšených počtech na pořádek a bezpečnost, tak letos byli bez práce.

autoři: Jaromír Marek , als
Spustit audio

Související