Zelená saka, klobouky, pivo... Irové oslavují svatého Patrika

Zelené balonky, trojlístky, ale i pivo a někde dokonce celá řeka. I tak bude letos ve světě vypadat svátek svatého Patrika. Irská, britská nebo americká média lidem radí, jak se na svátek irského patrona správně obléct. Doporučují mimo jiné zelená saka, klobouky nebo laky na nehty. S nimi už zbývá jen vyrazit do slavnostního průvodu, nebo večer do irské hospody.

Průvody se zeleně oděnými dudáky bude jako každý rok na svatého Patrika možné vidět nejen v Irsku, ale i v celé řadě měst s početnými irskými komunitami. Hlavně ve Spojených státech.

Na průvody s alegorickými vozy, ale i s vojenskými veterány, policisty nebo hasiči z irské komunity se můžou těšit například v San Franciscu, Pittsburghu nebo Bostonu. V Chicagu dokonce tamní stejnojmennou řeku kvůli oslavám obarvili na zeleno.


Den svatého Patrika se slaví každoročně 17. března na počest svatého Patrika, patrona Irska. Ačkoli misionář Patrik působil v Irsku před více než patnácti sty lety, oslavy na jeho počest se konají dodnes.

Pro poměrně silně katolické Iry k národnímu svátku patří i rodinná večeře s hovězím. To ale právě dnes zapovídá křesťanský velikonoční půst. Aby ale bylo všechno v pořádku, americká katolická církev půst pro dnešní den Irům odpustila.

Zelenou barvu už od čtvrtečního večera dostaly nejvýznamnější pamětihodnosti v irském hlavním městě Dublinu, kde se svátek tamního patrona bude slavit celý víkend.

K veselí se připojují i Češi

O něco skromnější oslavy, i když neméně bujaré, se čekají i v Česku, kde se na ně chystají početné irské hospody. Jejich majitelé je vyzdobí balonky v irských barvách nebo irskými vlajkami – aby to vypadalo pořádně irsky.

„Bude tu živá hudba, včetně tradičních irských písní, zelené pivo, spousta irského pití a hlavně máme speciální irské menu. Prostě to bude velká party,“ říká spolumajitel jednoho z nich Zack Hollis.

Irská hudba se rozezní třeba v centru Pardubic v restauraci St. Patrick. K oslavám se přidávají i další podniky. Pro některé je totiž právě dnešní den ten nejlepší z celé sezóny. Třeba restaurace Savoy Hradčany má pro návštěvníky připravené tříchodové zelené menu, ke kterému nabízejí i aperitiv – tradiční irskou whisky z limitované edice.

Právě irská whisky se mezi Čechy stává rok od roku populárnější. A dokazují to i statistiky. Zatímco ještě v roce 2010 se do Česka dovezly lahve za přibližně 180 milionů korun, loni už to bylo skoro třikrát víc.

autoři: prh , znk , zus
Spustit audio