Program Erasmus je plodný. Za třicet let se díky němu narodilo i přes milion dětí

Erasmus propojuje Evropu, a to doslova. Během 30 let fungování programu vyjelo do ciziny studovat už devět milionů mladých lidí.

Předseda evropské komise Jean-Claude Juncker nedávno řekl, že díky výměnnému evropskému programu se narodilo už milion dětí. To je podle něj nečekaná romantická stránka tohoto projektu.

Česká republika se k programu připojila v roce 1998 a od té doby se na zahraniční univerzitě učilo díky Erasmu téměř 300 tisíc studentů.

Nejvíce vyjíždějí Češi do Německa a Francie, pak Velké Británie a Španělska, oblíbené jsou také skandinávské státy a státy Beneluxu. Někteří se ale vydávají třeba i do Bulharska, Chorvatska nebo na Kypr.

Podle názorů lidí na webu mujerasmus.cz je největší přínos programu například komunikace v cizím jazyce, nové životní zkušenosti, rozvoj samostatnosti, lepší uplatnění na trhu práce a bourání předsudků.

„Zuzana třeba přiznává, že bez zahraničních studijních stáží by nebyla dostatečně kvalifikovaná vykonávat práci, která ji teď živí. A Barbara zmiňuje, že na jednom ze svých zahraničních studijních pobytů poznala svou nejlepší životní přítelkyni,“ vysvětluje redaktorka Marcela Hálová.

autor: mkr
Spustit audio