Připravili si nákladné masky, přeletěli oceán, ale karnevalové Benátky si moc neužili

Tento víkend symbolicky končí karnevalová sezóna na jihu Francie, což znamená také rozlučku se zimou a vítání příchodu jara. Období karnevalů tradičně začíná v Benátkách, kam se sjíždějí návštěvníci z celého světa, mnozí v maskách. Podobně jako jedna americká dvojice z maličkého městečka na východním pobřeží Spojených států.

Ze spousty světových karnevalů vyčnívají zcela jasně tři – Benátky, Rio de Janeiro a jihofrancouzské Nice.

Podle Isabelle, která se podílí na přípravě karnevalu v Nice, je karneval v Riu hodně smyslný až erotický. V Nice pro změnu je to hlavně velká show s průvodem a Benátky jsou podle Isabelle ze všech nejdiskrétnější.

Zitra konci velkolepy karneval v Nice, obavali se tu teroristickeho utoku, ale vsechny zaskocila nevidana snehova vichrice na Promenades des Anglais. A to tady v podobnem case pamatuji 18 stupnu!☀️Dopoledne na @Radiozurnal1 @iROZHLAScz pic.twitter.com/XpLpjSzZKx— Jan Smid (@JanSmidcro) 2. března 2018

„Rozhodně nejsou tak rozjuchané jako Nice. Mnozí se v maskách cítí jako herci a na ulici přehrávají,“ soudí Isabelle.

V Benátkách, kde karnevalová sezóna začíná, není v době karnevalu pomalu k hnutí. V ulicích potkáte mnoho lidí, kteří si po celý rok připravovali masky, aby zažili své chvíle slávy před objektivy fotografů, kteří na karneval každý rok přijíždějí.

Čtěte také

Ze zapadákova do víru karnevalu

Záběry či fotky z karnevalu obletí svět a mnozí si řeknou, že by u toho chtěli také být. To je případ Jamese a Sandy z maličkého amerického městečka. Potkal jsem je kousek od náměstí svatého Marka.

Chvilku jsem si je stejně jako ostatní fotil, ale pak jsme se trochu blíž seznámili a Sandy mi prozradila, že jsou z Williamsonu v Západní Virginii, městečka s asi třemi tisíci obyvatel.

Večerní karnevalové Benátky

V televizi viděli opakovaně záběry z benátského karnevalu a říkali si, že by se sem někdy taky chtěli podívat. A když se rozhodli do Benátek konečně vyrazit, řekli si, že přece nepojedou jen tak na lehko…

V záři objektivů není moc vidět

Kolem americké dvojice je shromážděný hrozen asi třiceti lidí – tři čtyři mají profesionální aparáty, další si je fotí na mobilní telefony.

Čtěte také

Podle Sandy jim příprava kostýmů trvala asi měsíc, přišly je na 700 dolarů, ale prý si to tady krásně užívají. Až na to, že nemají žádné fotky.

James říká, že se Sandy chtěli poznat hlavně ducha festivalu. Moc se jim tady prý líbí, ale mají potíž s tím, že se s nimi všichni chtějí fotit. Pořád pózují a z karnevalu toho vlastně moc nevidí.

Návštěvníci festivalu v Benátkách se fotí se Sandy a Jamesem

To je první z paradoxů jejich výletu. A druhý? Přestože krásně vypadají, tak si sami moc vzpomínek neodvezou. I když si je vyfotily tisíce lidí, oni prý žádné své fotky nemají, říká Sandy. „Snad nám alespoň někdo nějaké fotky pošle,“ doufá.

Utěšuji je, že když bude nejhůř, tak jim fotky mohu poslat já.

autor: jšm
Spustit audio