Při registraci automobilů v Plzni je třeba trpělivost

8. leden 2002
Co nás pálí , Co nás pálí

Trpělivost a zase jenom trpělivost. To je přesně to, co potřebujete, pokud si chcete zaregistrovat svůj automobil v okrese Plzeň-město. Každý nový majitel motorového vozidla má povinnost si svůj automobil zaregistrovat co nejdříve. Převedením vlastnictví je v zájmu samotných majitelů. Změna vlastnictví se provádí v oddělení registru motorových vozidel a řidičů příslušného okresního úřadu.

V Plzni je registr umístěn v budově Dopravního inspektorátu Policie ČR na Borech a tady čeká na řidiče nepříjemné překvapení. Desítky řidičů se tady tísní v několika hodinové frontě a čekají až na ně přijde řada. Jak zjistil Lubomír Smatana z plzeňské stanice ČRo, zkvalitnění služeb na tomto úřadě je stále v nedohlednu.

Registr se sice nachází v budově Dopravního inspektorátu, ale s policií nemá nic společného. Město Plzeň si prostory pronajalo od Policie ČR. Motoristy však nezajímá, kdo registr vlastní, ale jak funguje. "Dvě hodiny. Bývá to i horší. Stoupnu si do fronty, až na mě přijde řada, tak to se mnou vyřídí," říká jeden z nich. "Tak je to tady vždycky, už jsem tady potřetí za posledních 14 dní. Nedej Pán Bůh, že vám jeden podpis chybí. Musíte znovu si vystát frontu, odejít pryč a znovu si jí vystát," přidává další.

Motoristé mají opravdu důvod k nespokojenosti. V tmavé, úzké chodbě se jich tísní desítky. Nemají si kam sednout, nemají si kam odložit kabáty. "Nepříjemné to jistě je, ale my jsme v nájmu v budově Policie ČR a v současné době se hledají prostory pro umístění agend," vysvětluje vedoucí oddělení registru Jan Vavřík.

V malé kanceláři se tísní devět úřednic, které zpracovávají nezbytnou agendu. Měsíčně převedou na nové majitele asi 5 000 vozidel. Nápor řidičů nemohou zvládnout. Okamžité zlepšení situace nabízí jeden z nervózních žadatelů. "Ke zlepšení by pomohlo, aby tady to bylo zavedeno tak, jako je to v bankách. Tam klient přijde, pod dohledem bezpečnostní agentury si utrhne pořadové číslo a odhadne, kdy může přijít. Tady, kdyby to bylo, tak tady jsme zbyteční. Mohli jsme si zatím zajít na jiné úřady, protože všechny úřady mají ve stejný den pracovní dobu."

Podle Jana Vavříka není způsob pro toto pracoviště vhodný. Zaměstnanci registru by stejně nedokázali odhadnout, na jakou hodinu by měli žadatele objednat. Vavřík by rád přijal další zaměstnance, ale nemůže. Do malé kanceláře se více úřednic nevejde. Jediná možnost je přestěhování se do větších prostor. "V první etapě počítáme s tím, že když zastupitelstvo města Plzně odsouhlasí zvýšení počtu pracovních míst, tak by mělo dojít k navýšení, ale pokud se týče prostor a počtu odbavovacích okének, je to záležitost jednoho roku až pěti let," vypočítává Vavřík.

Takže jsme zase tam, kde jsme byli. Málo místa a málo zaměstnanců. Ponižující způsob registrace vozidel a řidičů, který nejvíce ze všeho připomíná staré časy, se tak v dohledné době nezlepší. V dvouhodinové frontě mohou motoristé trpělivě přemýšlet nad tím, kam asi míří daně, které pravidelně odvádí do městské pokladny.

autoři: dka , lsm
Spustit audio

Více z pořadu