Jaká jsou jablka od silnice?

30. září 2002
Co nás pálí , Co nás pálí

Jistou možnost přivýdělku nabízí v těchto dnech pardubická Správa a údržba silnic. Stačí si od silničářů pronajmout ovocný strom u silnice, úrodu sklidit a odnést do výkupny. Pár korun vám tak určitě v kapse přibude. Celá záležitost má ale také rubovou stranu. Nikdo totiž nekontroluje, zda nejsou tato jablka rostoucí u cesty kontaminovaná nebezpečnými látkami.

Pardubická Správa a údržba silnic má na starosti tisíce kilometrů silnic. Nové z nich lemují aleje ovocných stromů. Podle ředitele společnosti Miroslava Němce mají zejména okrasnou úlohu a neodmyslitelně k české krajině patří. Silničáři stromořadí ocení i v zimě.

Miroslav Němec, ředitel společnosti: V některých výše položených částech funguje jako orientace pro pluhování a vůbec pro jízdu po vozovce.

V těchto dnech ale stromy řidiče lákají také svými plody. Jejich sklizeň přitom není podle provozního náměstka správy Václava Ouvrabky pro silničáře rentabilní.

Václav Ouvrabka, náměstek správy: Údržba stromořadí je až na posledním místě. Samozřejmě se věnujeme přednostně údržbě vozovek. Je to jakási doplňková činnost a sklizeň ovoce je pro nás více ztrátová činnost.

Výkupní cena za kilogram ovoce se totiž pohybuje mezi 0,50 - 0,70 Kč, což nepokryje ani provozní náklady.

Václav Ouvrabka, náměstek správy: Tudíž se snažíme tato stromořadí prodávat nastojatě.

Zájem je spíše o celé aleje. Pronájem jednoho stromu přitom přijde na 30 - 50 Kč podle stavu a lokality. Tajemník východočeské Ovocnářské unie Václav Ludvík je ale přesvědčen, že většinu lidí vůbec nenapadne, aby za sklizeň jablk u silnice platili.

Václav Ludvík, tajemník Ovocnářské unie: To je normální krádež, jenže je to krádež tolerovaná, protože by to ovoce stejně nikdo nesklidil. Je to spíše možnost si pro některé lidi, u kterých je potřebné, aby si nějakou korunu přivydělali.

Sklizené ovoce silničářům zaplacené nebo nečestně ukradené není v tuto chvíli až tak podstatné. Jablka a hrušky by totiž zřejmě stejně shnily v příkopech. Daleko více pozornosti si zaslouží jejich další osud. Česáči totiž s úrodou nejčastěji zamíří do výkupen a nikdo se jich neptám kde ovoce nasbírali. Hovoří ovocnář Václav Ludvík.

Václav Ludvík, tajemník Ovocnářské unie: Tady v žádném případě, žádná derouce není. Jedná se skutečně o ovoce, které může být do určité míry kontaminované z toho silničního provozu, který třeba je na těch hlavních tazích. Netýká se to na těch vesnicích, kde těch aut projede málo, ale víme, že spousta těch alejí je podél skutečně silnic první třídy a tamto ovoce by mohlo obsahovat určité negativní látky.

Z takto vykoupených jablk se většinou vyrábí mošt nebo jablečná dřeň. Zákazník se ale nikde nedoví, kde jablka pro tyto výrobky rostla, takže je klidně možné, že ve snaze žít zdravě budete pít mošt i s olovem.

Václav Ludvík, tajemník Ovocnářské unie: Připouštím možnost, že určité množství tohohle zboží, které je právě podél těch hlavních tahů, může být svým způsobem sycené nějakou takovou látkou. Vím, že ty mošty se vyváží do Německa a v Německu na tyhle věci se poměrně dbá, protože jsme měli určité problémy u dětských výživ s višněmi a jablky. Tam se rozbory dělají a jsou to tvrdé podmínky dostat se na ten trh, takže si myslím, že i tohle se hlídá, ale určitě to tady je.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

Spustit audio

Více z pořadu