Před sto lety vyrazil z Vladivostoku na cestu domů parník s posledními československými legionáři

Před sto lety skončilo jedno z nejpodivnějších vojenských dobrodružství československých vojáků. Druhého září 1920 odrazil z ruského Vladivostoku parník Heffron, který vezl na palubě posledních 720 československých legionářů. Vojáci a důstojníci se vraceli ze Sibiře, kde několik let bojovali, bránili transsibiřskou magistrálu proti bolševikům a různým povstaleckým skupinám a zajišťovali železnici pro potřeby spojenců.

Režisér Josef Císařovský drží ručně vázaný legionářský deník svého dědečka Josefa Charváta, vyučeného malíře pokojů.

Čtěte také

 „Když se děda v roce 1920 vrátil a vzal si babičku, tak to babička všechno uchovávala už tenkrát jako poklad. To, co tam viděl a s čím přijel, to nám nikdy nevyprávěl. A bůhví, čeho tam děda byl svědkem,“ říká.

 Josef Charvát v deníku popisuje a maluje cestu přes Japonsko, Singapur, Cejlon a Suezský průplav do Terstu. Vojáci ale netušili, jak náročné bylo transporty organizovat.

Parníky poskytovali spojenci a transporty financovala československá vláda. Ta vydělávala tím, že kromě vojáků lodě vozily i komerční náklad ze Sibiře. Parník Heffron s posledními legionáři přistál v Terstu 11. listopadu 1920.  

Z deníku legionáře Josefa Charváta. Na obraze krajina u Bajkalu.
autoři: Ľubomír Smatana , prh
Spustit audio

Související