Před 80 lety začala bitva o Británii. K jejímu zdárnému konci přispěli i českoslovenští piloti

10. červenec 2020

Přesně před 80 lety začala letecká bitva o Británii. Jedna z největších bojových akcí druhé světové války se odehrála mezi červencem a říjnem roku 1940. Pro nacistické Německo představovala první porážku. K ní přispěli i desítky československých letců. Jejich památku si ve Spojeném království připomínají dodnes.

„Tohle jsou zbytky Messerschmittu Bf 110. Skoro jistě je to poslední letadlo, které sestřelil Josef František. Byl to bez pochyby jeden z nejlepších československých pilotů,“ ukazuje cenný úlovek provozovatel muzea bitvy o Británii.

Piloti 310. československé stíhací perutě RAF ve Velké Británii v roce 1942

Josef František byl se svými 17 potvrzenými sestřely vůbec nejúspěšnějším letcem bitvy o Británii. Té se zúčastnilo celkem 88 Čechoslováků.

„Bitva byla slavně vyhrána i s přičiněním našich pilotů. Na to Angličani nikdy nezapomenou,“ myslí si Karel Macháček, který působil jako lékař u jedné z pozdějších československých perutí.

Čechoslováci byli jedni z nejlepších

10. července 1940 vydali Britové rozkaz ke zformování první československé stíhací peruti. Třistadesítka se do historie zapsala jako naše nejúspěšnější stíhací jednotka v řadách britského Královského letectva.

Čtěte také

„Slibujeme, že všemi svými silami, budeme bojovat i nadále za onen mocný plamen, jenž hoří v našich srdcích,“ vzkázali piloti a mechanici v červenci 1940 z nově zformované perutě 310 do okupované vlasti.

„Dohromady vykonali 938 operačních letů. Bylo jim přiznáno 11 pravděpodobných a 40 jistých sestřelů. K tomu ještě šest poškozených nepřátelských letounů,“ popisuje historik Jiří Rajlich z Vojenského historického ústavu.

Do května roku 1941 se ve Velké Británii zformovaly celkem čtyři československé perutě. Podle československo-britské smlouvy z října 1940 se naše letectvo zařadilo do dobrovolné zálohy RAF. Toto ujednání skončilo po vzájemné dohodě v roce 1946.

Spustit audio

Související