Pracovní roboti mohou být dostupní i pro menší firmy. Mohou si je pronajmout nebo vytisknout

28. srpen 2018

Ačkoliv jsou průmysloví roboti v posledních letech stále cenově dostupnější, pro řadu hlavně menších firem je robotizace pořád příliš nákladná. Jak si menší podniky můžou pořídit robotického pomocníka i bez velkých investic? Jednoduše si je můžete pronajmout třeba v personální agentuře pro roboty. A ve firmě Prusa Research dokonce zjistili, že je pro ně výhodnější si roboty nebo jejich části vytisknout na 3D tiskárně.

Vytiskni si robota

S konstruktérem Josefem Francem stojíme u řady 3D tiskáren, které tisknou součástky robotů, jež budou potom 3D tiskárny vyrábět. „Vyrábíme tu jednotlivé díly, jejich součástky nebo případně jejich celky, které potom slouží jako roboti nebo jednoúčelové stroje sestavující 3D tiskárny pro zákazníky,“ představuje výrobní strategii firmy Prusa Research.

Tisknout už se dá i z kovu. V Ostravě vyrábějí na 3D tiskárně třeba součástky do letadel

Příhradové struktury zhotovené na 3D tiskárně

Na 3D tiskárně si dnes už můžete vytisknout ledacos. Přístroj si dokonce můžete sestavit sami doma. Na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě v Ostravě se zaměřili na 3D tisk kovu. Z kovového prášku tisknou funkční prototypy, které se využívají v leteckém a automobilovém průmyslu, při výrobě forem nebo i v medicíně.

Vysoká úroveň specializace umožňuje vyrábět jednotlivé díly přesně na míru a podle konkrétních požadavků zákazníka. Vše začíná u návrhu, který se převede do softwaru 3D tiskárny. Do ní se vloží filament, tedy materiál, ze kterého se bude výrobek tisknout.

„Většinu dílů 3D tiskárny vytiskne jiná 3D tiskárna,“ shrnuje Mikoláš Zuza. „Stejně tak vznikla většina robotů, které slouží k její výrobě. Máme tu proto řadu specializovaných strojů, jejichž vývoj trval pár dní a které vznikly jen drobnou modifikací a vytiskla je jiná 3D tiskárna.“

03195837.jpeg

Koupit nebo pronajmout?

Vyrábět vlastní roboty pomocí 3D tiskárny je ale kvůli technologické náročnosti pro řadu menších firem přeci jen stále nedosažitelný cíl. Pro podniky, které nemají ani dost peněz na vlastního robota ani know-how k jeho výrobě, je tu proto ještě jedno řešení – robotího pomocníka si můžou půjčit z personální agentury pro roboty.

„Výhodou pronájmu je jasně dané cash-flow. Každý měsíc víte přesně, kolik zaplatíte,“ vysvětluje Vít Pavelka z firmy Amtech. „A další prostředky je možné použít na nákup materiálu nebo třeba na školení lidí pro pozice, kde je potřeba vyšší kvalifikace.“

Co vyrábějí kutilové 21. století? Češi experimentují s laboratořemi budoucnosti

V moderní kutilské dílně to vypadá jinak než za dob Přemka Podlahy. Třeba podomácku vyrobený longboard vznikl za pomoci laseru a 3D tiskárny.m a kolečka vytištěná na 3D tiskárně.

V moderní kutilské dílně to vypadá jinak než za dob Přemka Podlahy. Laserový paprsek vyřezává tvary na desetinky milimetru přesně a 3D tiskárna vytiskne v podstatě cokoli, co vás napadne. Co se nezměnilo, je nadšení do práce a radost z výsledku.

Nejdražší je bezpečnost

Přestože roboti jsou v posledních letech stále cenově dostupnější, pořád je to poměrně velká cenová investice. Její velkou část tvoří bezpečnostní požadavky, protože k tomu, aby robot mohl spolupracovat s člověkem, je potřeba splnit legislativní požadavky. To často představuje 30 až 40 procent z ceny každé aplikace,“ doplňuje Vít Pavelka.

Co se ceny pronájmu týče, odpovídají náklady na jednoho robota ceně za jednoho až dva zaměstnance.

autoři: Ondřej Novák , and
Spustit audio