Pomodli se ke krávě a tvé přání se splní, věří v Indii

Pokud mají krávy sny, nejspíš by chtěly žít v Indii. Odpradávna jsou tam krávy považovány za zvířata posvátná a těší se velké vážnosti. Jsou to matky, které dávají lidem mléko a lidé je uctívají. Krávy se tak volně procházejí po ulicích měst, ale třeba i po nádražích. Když na ně přijdou zlé časy, pravověrní hinduisté je v tom nenechají. Život v Indii, to je opravdu sen každé krávy.

Z plechového vědra bere Pundarik velké hnědé koule – sladkosti určené posvátným stračenám. Ty se zcela přízemně strkají a dychtivě laskominy hltají.

„Lidé přemýšlejí, jak přilákat pozornost boha, jak jej potěšit. Je to přitom tak snadné. Prostě se budete starat o krávy,“ říká 40letý mnich. Má velké rozzářené oči s dlouhými řasami. Podobně jako jeho posvátné svěřenkyně.

Na první pohled vypadá všechno jako v obyčejném kravíně: stáje, kde krávy tráví noc, výběh, kam je vyženou přes den. Není to však kravín. Je to útulek pro krávy.

Krávy sloužily samotnému Krišnovi

„Gou znamená kráva, goušala je tedy útulek pro krávy. Máme jich celkem 400. U nás prožijí celý život v bezpečí, dozvídám se od Pundarika, zatímco mě vede ke statným býkům. Ti jsou nekorunovanými králi zdejšího kravína. Pardon, útulku.

„Tito býci jsou velmi slavní a významní. Osobně sloužili Krišnovi. Během poutě dvakrát obešli celou Indii. Teď jsou na odpočinku,“ říká mnich.

40letý Pundarik zasvětil svůj život kravám

Právě ze vztahu ke Krišnovi pramení posvátnost pro nás obyčejných krav. Krišna je miloval a hrával jim na flétnu. I když možná víc než krávy samotné měl rád jejich pastýřky.

„Kráva je mírumilovná a má stále dobrou náladu. Je i užitečná, dává mléko. Proto je jako naše matka. Copak můžeš matku zabít?“ vznáší Pundarik řečnickou otázku.

Krávy tu dostávají šanci na záchranu

Nedělejme si iluze. I v Indii se krávy porážejí. Protože jsou však posvátné, mají tady přece jen jednu šanci navíc. Šanci, že je někdo zachrání.

„Každý den objíždějí dvě tři auta okolí a hledají nemocné krávy a zvířata určená na porážku. Všechny pak svezeme sem k nám,“ říká Brajraj, představený místního kláštera.

Stojíme v klášteře na kopci a Brajraj mi z okna ukazuje rozlehlý areál. Žije v něm 20 tisíc zvířat, která zachránili před porážkou. Jsou tady rozlehlé stáje, obří výběh i veterinární klinika.

„Jsou to vlastně všechno sirotci. Když krávy přestanou dojit, stanou se zbytečnými a lidé je vyženou. K nám se dostanou nemocné a vychrtlé. Staráme se o ně až do konce života,“ dodává mnich.

Lék z kravské moči prý vyléčí téměř všechno

Kravská moč léčí. Prý dokonce i rakovinu

Nutí mě, abych se snad s každou jeho svěřenkyní seznámil osobně. Po kotníky se brodím v bahně, smíchaném s lejny a kravskou močí. To ještě nevím, že je to vlastně pro moje dobro. Poslední zastávka totiž patří laboratoři, kde z kravské moči a kravinců vyrábějí masti, mýdla, krémy i medicíny.

„Léky z destilované kravské moči pomáhají na žaludeční problémy, léčí játra a dokonce i rakovinu,“ vysvětluje mi průvodce.

Především jsou prý krávy užitečné samy o sobě. Alespoň to tvrdí pravověrní hinduisté. „Krišna miluje krávy. Když si něco přeješ, pomodli se ke krávě a ona ti přání splní,“ slibuje Pundarik. Není důvod to nezkusit.


Zvětšit mapu: místní klášter pečuje o nemocné krávy

autor: jma
Spustit audio