Polsko nediskriminujeme! Roztržka skončila, podotýká Marian Jurečka

Poškozuje Česká republika dovozce potravin z Polska? A vede se v Česku proti polské konkurenci kampaň? Ministr zemědělství Marian Jurečka se snaží dokázat, že nikoliv. „Dnes jsme poslali zprávu a dokumenty do Polska, ale zatím nemám žádnou zpětnou vazbu,“ vysvětluje s tím, že se se svým polským protějškem v blízké době setká.

Polsko je podle něj náš druhý největší importér potravin po Německu, ale zároveň významným exportérem do Ruska. „Bylo tady určité podezření, že produkty určené na ruský trh, které nesou jiné požadavky na jakost a značení, mohou skončit i na českém trhu,“ říká.

Polskému ministru ale předložil doklady, že za období leden až prosinec 2014 nebyly polské potraviny častěji kontrolovány. „Z dlouhodobého hlediska Polsko nediskriminujeme, a je to průkazné,“ podotýká s tím, že v kontrolách je Polsko na pátém místě například za Belgií, Německem nebo Holandskem.

Čtěte také

S polským ministrem zemědělství má podle svých slov velice dobré osobní vztahy, roztržka s Polskem také podle něj skončila. „Polský ministr zemědělství mi v telefonátu řekl, že nejde o nic osobního. Hájí své zemědělce a potravináře,“ vysvětluje.

Poškozují české kontrolní orgány záměrně pověst polských potravin? Snaží se česká strana porazit polskou konkurenci neférovými způsoby? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio