Polostínové zatmění Měsíce můžete večer sledovat i ve hvězdárnách

Pokud ještě nemáte program na páteční večer, máme pro vás jeden tip – na obloze bude totiž vidět polostínové zatmění Měsíce. Běžně se pouhým okem nedá pozorovat, v páteční večer to ale půjde. Jak bude Měsíc vypadat?

„Měsíc bude takový potemnělý, jako by jeho část překrýval oblak dýmu. Je to kvůli tomu, že Měsíc projde těsně nad stínem Země,“ přibližuje Anna Horáčková z domácí redakce.

Polostínové zatmění nastává při úplňku a je očima patrné jen v době, kdy se Měsíc nachází velice blízko okraje zemského stínu.

Logo

A kdy přesně se máme na oblohu dívat? V pátek 10. 1. zhruba od půl osmé do tři čtvrtě na devět večer. Nejlepší moment by měl nastat zhruba 10 minut po osmé večer. Samozřejmě je k tomu potřeba jasné počasí. „S tím může být problém, protože v noci má být většinou oblačno. Pokud ale počasí bude přát, tak na pozorování polostínového zatmění Měsíce můžete vyrazit i do hvězdáren,“ říká.

Vedle obou pražských, tedy té na Petříně a v Ďáblicích, pořádají pozorování taky ve středočeském Ondřejově. Na sledování polostínového zatmění Měsíce zve i planetárium v Ostravě.

autoři: Petr Král , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.