Plevel – odvěký nepřítel zahrádkáře. Gastronaut Pavel Maurer radí, jak na něj vyzrát

27. květen 2018
Glosa Pavla Maurera

Chvíli nehlídáte zahrádku a najednou se tam objeví! Nevítaných rostlinek se pak musíte pracně zbavovat a ti méně cílevědomí to možná rovnou vzdají a zkusí svou pěstební kariéru zase za rok. Znalec jídla Pavel Maurer našel řešení po svém…

Vážení gastronauti,

já toho od přírody moc nechci. Včera jsem šel plít svou malou zahrádku a zplakal jsem nad tou spouští.

Mám jen dva malé záhony a letos jsem velmi skromně zasadil rukolu  oblíbenou pochutinu mé manželky – a pak několik zelených hrášků. Libeček a pažitku ne, ty se objevují pravidelně každý rok na stejném místě, aniž bych musel nějak pomáhat.

Kouzelný plevel jménem pampeliška aneb Jak tuto léčivku využívat v kuchyni

Dívka s pampeliškami

Louky a zahrady začaly pokrývat koberce žlutých květů pampelišky. Jestli tuhle rostlinu na zahradě vnímáte jako nepříjemný plevel, zkuste svůj postoj přehodnotit a místo sekačky vyrazte na pampelišku s lopatkou a s košíkem!

Naše oblíbená rukola se sice hezky rozrostla, ovšem boj s ostatními konkurenčními plevely je nelítostný! Já jsem, bohužel, nechal tři týdny své záhony bez dohledu, a plevel mezitím nabral takové turbulence, že na některých místech není dnes již vůbec jasné, která plodina má navrch.

Jak jsem tak včera s ohnutým hřbetem plel, závistivě jsem pošilhával po vyrovnaných cibulkách a paprikách mého souseda  důchodce, který tam nemá ani jednu travičku, či jinou rostlinku, co tam nepatří. Zato já si pár metrů od něj připadám jako v neproniknutelném amazonském pralese! Když si utrhnu rukolu do salátu, připlete se mi k ní asi pět druhů nežádoucích plevelovitých škůdců.

Plevel ale nemusí být jen na škodu

Nedávno jsem ochutnal nějaký plevel, abych nemusel moc přebírat a věřte-nevěřte, něco je hnusné, hořké a ani slimák by do toho nekousl, ale některé ty plevelíky jsou docela dobré a tak jsem je začal zapracovávat do salátu.

Doma při jídle si toho zatím nikdo nevšiml. Naopak, chválí a vypadají všichni prozatím v dobré kondici!

Plevel na talíři vám prospěje. Ochutnejte popenec nebo žabinec

Ptačinec žabinec - plevel nebo chutná bylinka?

Ptačinec žabinec už se objevuje na záhonech. Zahrádkáři z něj ale nemají radost. Je to totiž plevel s drobnými bílými kvítky, který dokáže tzv. zazelenit celý záhon. Ale je velmi zdravý. Zkuste ho místo na kompost hodit na talíř, přidejte tvaroh, česnek a sůl a promíchejte. Taková tvarohová pomazánka je výborná a navíc plná vitamínů a minerálů.

Bůh ví, ten plevel tam možná odkonce patří. Je dobře, že dělá konkurenci kultivovaným plodinám, aby i ony musely bojovat o život a neměly to tak jednoduché, jako sousedovic ředkvičky! Třeba mi ti moji zelení zápasníci a gladiátoři, kteří přežily nájezdy hmyzu, plevele, pýru, pastuších tobolek a bodláků a probojovaly se v této smrtící bitvě na záhonu na světlo boží, třeba mi dají energii a sílu, kterou bych jinde nezískal.

A tak jsem ten plevel včera protrhal jen velmi nahrubo. Ostatní ať rozhodne sama příroda.

Rukolový salátek jsem zalil extra panenským olivovým olejem, nastrouhal moravskou verzi parmazánu a zakápl balzamikovým octem. A věřte, že nějaký plevel se v něm ztratil jako kapka v moři.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio