Kouzelný plevel jménem pampeliška aneb Jak tuto léčivku využívat v kuchyni

5. květen 2022

Louky a zahrady začaly pokrývat koberce žlutých květů pampelišky. Jestli tuhle rostlinu na zahradě vnímáte jako nepříjemný plevel, zkuste svůj postoj přehodnotit a místo sekačky vyrazte na pampelišku s lopatkou a s košíkem!

Pampeliška lékařská, jak už sám název napovídá, je velmi významná léčivka. Asi nejvýznamnější jsou její příznivé účinky na trávicí systém. Obsažené třísloviny, hořčiny, aminokyseliny a silice totiž povzbuzují orgány v trávicím systému – zejména zvyšují tvorbu žluče a ovlivňují funkce jater, žaludku a střev, takže napomáhají lepšímu trávení.

Pampeliška se osvědčuje také při cukrovce. Obsahuje totiž inulin, zásobní cukr, vhodný pro diabetiky.

Výčet účinků pampelišky je mnohem širší: její účinky oceníte při chronické únavě, při nemocech kostí a chrupavek, při zánětech močového ústrojí, a také při zavodnění. Pampeliška totiž podporuje funkce lymfatických uzlin a tím napomáhá odstraňovat z těla škodliviny a také nadbytečnou vodu. Proto je pampeliška oblíbenou součástí čajových směsí na očistu organismu.

Pomoci umí i při alergiích a v neposlední řadě je pampeliška vhodným potravinovým doplňkem, který dokáže doplnit do těla mangan a draslík a také velké množství vitamínu C.

Divoký vitalizační zelený mix

Pozor, pampelišky nejsou pro každého!

Pampeliška je oblíbená léčivka, ale ne každý může využít její léčivé schopnosti. Někomu by totiž mohla i ublížit. Hlavně těhotné a kojící ženy by na pampeliškový med měly zapomenout. Ale nejsou samy.

Květy pampelišky obsahují velké množství pylu, který u některých lidí způsobuje alergické reakce. Většinou se reakce projeví už při dotyku na pokožce. Někdy alergii poznáte až při požití nějakého produktu z pampelišky, když v ústech pocítíte škrábání až pálení. V tomto případě už raději pampelišku neužívejte.

Stejně tak se konzumaci pampelišky vyhněte, pokud užíváte léky na odvodnění a léky na cukrovku. Pampeliška totiž silně odvodňuje, a pokud byste zároveň užívali diuretika, mohli byste si způsobit velmi nepříjemné potíže a kolaps ledvin.

Protože pampeliška také snižuje hladinu cukrů v krvi, není vhodné ji užívat spolu s léky na cukrovku. Mohlo by velmi rychle dojít k prudkému poklesu cukru a k hypoglykemickému šoku.

Stejně tak se nedoporučuje pampelišku užívat, pokud berete léky na ředění krve.

V případě, že berete jakékoliv jiné léky, poraďte se o užívání pampelišky s lékařem.

Pampeliška

Pampeliška v kuchyni

Pampeliška je skvělá bylinka, která má nejen široké spektrum účinků na celé naše tělo, ale také je mnoho možností, jak se dá zpracovat. Využít ji můžete úplně celou – od kořene až po květ.

Kořen pampelišky je nejvhodnější sbírat v březnu nebo dubnu, kdy má nejvíce účinných látek. Ale vzhledem k tomu, že pampeliška dorůstá průběžně od jara do podzimu, můžete kořeny využít kdykoliv.

Zásada je jediná – sbírejte kořeny ještě předtím, než pampeliška rozkvete. Kořeny pořádně omyjte kartáčkem, silnější kořeny pokrájejte na plátky a nechte sušit. Buď na proudícím vzduchu, v sušičce nebo v troubě při 50 ˚C. Kořeny sušte tak dlouho, dokud se nebudou drolit. Pokud by nebyly pořádně suché, mohly by plesnivět.

Ze sušených kořenů můžete namlít prášek, který má lehce nahořklou, nicméně zajímavou chuť. Je vhodné ho po malých lžičkách přidávat třeba do krémových polévek. A nebo, pokud si pečete doma chleba a jiné pečivo, přidejte do těsta trochu prášku z pampelišky a kmín. Pečivo bude mít zajímavou chuť a bude stravitelnější.

Pokud prášek upražíte, získáte zajímavou alternativu kávy. Z nemletého sušeného kořene si můžete připravovat odvar (lžička kořenů se vaří s jedním decilitrem vody asi minutu) a užívat ho při žaludečních či střevních potížích, případně můžete odvar použít na omývání a obklady na zanícené pupínky na pokožce.

Pampeliškový salát

Co s pampeliškovými listy?

Pampeliškové listy je nejlepší sbírat během dubna, když pampelišky lezou ze země. Starší listy jsou už velmi hořké a nechutné, ale ty mladé, které ještě neobsahují mléko, jsou jen pikantně nahořklé a hodí se do spousty jídel.

Vyplatí se je konzumovat kvůli jejich vysokému obsahu vitamínů B, C a D, a také kvůli obsahu železa, zinku a draslíku.

Listy pampelišky velmi pomohou všem, kteří mají potíže s otoky, protože účinkují jako diuretikum – tedy látky, které zbavují tělo nadbytečných tekutin. Navíc podporují chuť k jídlu a pomáhají k lepšímu trávení.

Listy můžete nasušit a používat jako přísadu do polévek nebo do čajových směsí, nejúčinnější jsou ale čerstvé – dejte si je třeba do salátu, do sendviče nebo si je připravte na způsob špenátu.

Nebo zkuste francouzský pampeliškový salát: dvě hrsti mladých pampeliškových listů, dvě hrsti špenátu, hrst naklíčené čočky a nasucho opečené ořechy smíchejte, opepřete, pokapejte citronem, zalijte bílým jogurtem, a nechte si chutnat!

Pampeliška, listy

Polévka z pampelišek

Pampeliškové listy obsahují velkou spoustu vitamínů. V následujícím receptu sice dojde ke ztrátě některých vitamínů, ale zůstane zachována další látka, kterou naše tělo potřebuje – totiž železo.

Pampeliškové listy ho obsahují několikanásobně víc, než třeba špenát nebo jiné zelené rostliny. Navíc v přírodní formě a ve společnosti látek, které pomáhají tělu železo zpracovat. Pampeliška se tak stává velmi dobrým pomocníkem při chudokrevnosti, a také při oslabeném imunitním systému.

A teď už ten recept: na másle osmažte nakrájenou cibuli, přidejte dvě hrsti najemno natrhaných pampeliškových listů, zalijte litrem vody nebo vývaru a přiveďte k varu. Až se lístky pampelišek rozvaří, můžete směs rozmixovat. Přidejte za stálého míchání smetanu s rozmíchaným žloutkem a vařte do zhoustnutí. Dle chuti můžete jemně přisolit a opepřit. Ale uvidíte sami, že mladé listy pampelišek mají příjemnou chuť, kterou není třeba nijak zvýrazňovat.

Pampeliška, květy, žlutá

Pampeliškový med: jak na něj?

Z květů pampelišek se vyplatí vyrobit med, ale vzhledem k postupu výroby je trefnější říkat mu spíše sirup. Dá se s ním nejen ochutit čaj nebo ovocný salát, ale také si z něj můžete připravit výbornou a osvěžující limonádu.

Pampeliškový sirup nevyrábíme jenom kvůli příjemné chuti, ale hlavně kvůli jeho pozitivnímu vlivu na zdraví. Pomáhá léčit nemoci dýchacích cest, protože podporuje odkašlávání.

Funguje jako vzpruha pro imunitní systém a podporuje pocení a vyplavení jedovatých látek z těla, takže se osvědčuje při nemocech, jako jsou chřipka či angína. A funguje nejen při nemocech samotných, ale také jako prevence.

Pampeliškový med má také příznivý vliv na játra, a jeho pravidelné užívání dokonce umí tlumit i alergie.

Pokud si budete chtít sirup z pampelišek připravit, natrhejte si zhruba půl kila samotných květů. Pokud neumíte váhu odhadnout, tak květy počítejte, bude jich třeba asi 400.

Květy a dva pokrájené citróny povařte ve dvou litrech vody asi deset minut. Pak nechte do druhého dne vychladit, přeceďte, přidejte kilo a půl cukru a vařte do zhoustnutí. Uchovejte v uzavíratelných lahvích.

Pokud nestihnete pampelišky natrhat teď, tak nezoufejte – budou dokvétat průběžně přes celé léto!

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio

Související