Petr Koblic

14. srpen 2011

V souvislosti se světovými burzami se v posledních dnech v médiích skloňuje jediné slovo – panika. Ta postihla i pražskou Burzu cenných papírů, která se v porovnání s předchozím týdnem dočkala relativně významného propadu. Jejímu generálnímu řediteli v neděli pokládal své otázky Tomáš Pancíř.

Profesionální obchodníci prý panice podléhají zřídka, a pokud se o panice dá vůbec mluvit, tak hlavně v souvislosti s investory, kteří neunesli rekordní propad na světových burzách. Alespoň tak soudí Petr Koblic. „To, co se dělo minulý týden, v ničem nepřipomíná situaci před třemi lety, kdy bylo vše mnohem horší,“ připomíná začátek světové ekonomické krize.

Pokud prý jsou investoři pragmatičtí, nepovažují propad na burze za tragédii jako spíše za příležitost k výhodnému nákupu akcií. „Pro koho jsou krizové situace na burze nejhorší, jsou například investoři, kteří mají koupené akcie na úvěr,“ upozorňuje.

Z oken se tak prý kvůli dočasným nezdarům rozhodně neskáče. „Měl jsem kolegu, který s oblibou z oken vyhazoval mobilní telefony, ale to je v souvislosti s okny všechno,“ usmívá se Petr Koblic.

Do jaké míry vlastně v obchodování na burze hrají roli reálná čísla a do jaké míry psychologie? Také na to se Tomáš Pancíř svého hosta zeptal. A padly i další otázky. Odpovědi Petra Koblice si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu.

Záznam celého rozhovoru s Petrem Koblicem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.