PERUN napoví, jaké klima Čechy čeká. Vědecký projekt s jeho jménem předpovídá úbytek sněhu. Ale nejen ten

20. říjen 2022

Jaké budou v Česku panovat klimatické podmínky na konci 21. století? Právě tuhle otázku teď modeluje superpočítač v pražských Komořanech v rámci vědeckého projektu s názvem PERUN. Tento měsíc dokončí výpočet prvního scénáře. Data od klimatologů poslouží pro přípravu na období sucha a extrémní projevy počasí.

Nacházíme se u počítače velikosti menšího přepravního kontejneru. „Tady vidíte vodní chlazení,“ ukazuje vedoucí oddělení numerických předpovědí počasí Českého hydrometeorologického ústavu Radmila Brožková.

Přesnější měření

Počítač tento týden dokončí práci na klimatickém scénáři, který na rozdíl od globálních nebo evropských modelů počítá s přesněji vymezenými pohořími a dalšími rysy české krajiny ve vysokém rozlišení. O to by měly být výsledky přesnější.

„Počítáme ve stejném rozlišení jako předpovědní model, to znamená 2,3 kilometru,“ upřesňuje hydrometeoroložka.

Přínos také pro další obory

Pak poslouží řadě vědců z dalších oborů. Jedním z nich je i hydrolog Michal Jeníček z Přírodovědecké fakulty Univerzita Karlovy.

Čtěte také

„Koncem tohoto století můžeme očekávat pokles klidně o 60 až 80 procent, co se týká množství sněhu. A co se týká nástupu jarního tání, tak tam můžeme očekávat posun třeba až o měsíc oproti současnému stavu,“ nastiňuje Jeníček pesimistickou vizi.

Tu by měl superpočítač Aurora v Komořanech dokončit už za pár týdnů. Počítá s tím, že emise skleníkových plynů rychle porostou. Pak se vrhne na další, tentokrát o něco optimističtější scénář.

autoři: Štěpán Sedláček , aka
Spustit audio

Související